We Francji w prestiżowej Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej Instytucie Paula Bocuse’a mieszczącym się w trzynastowiecznym zamku położonym w małym miasteczku Ecully koło Lyonu trzymiesięczne praktyki odbywa Weronika Chojnowska.
W ramach projektu Kulinarna Francja we współpracy z hotelami i restauracjami z różnych regionów Francji jedenaścioro uczniów realizuje staże zawodowe, których koordynatorką jest pani Joanna Dołżycka.
Od 30.04.2019 do 03.07.2019 w Auberge du Cucugnan Amelia Wydrzyńska zgłębia tajniki zawodu niedaleko granicy z Hiszpanią. Dwugwiazdkowy hotel prowadzony przez Met Mme Fannoy z dwudziestoma pokojami położony jest w sercu Pirenejów w malowniczym miasteczku, gdzie mieszka tylko 128 mieszkańców. W pobliżu miasta można zwiedzać zamki Katarów. Amelię od 01.08.2019 do 30.09.2019 zmieni Maksymilian Konieczny.
Od 01.06.2019 do 01.08.2019 w Beau Rivage w dwugwiazdkowym, rodzinnym hotelu prowadzonym przez Corinne et Remy Feret położonym nad rzeką w malowniczym miasteczku Pont en Royans w pobliżu Grenoble przebywają Agata Czarnecka, Wiktoria Wilczek, Agata Grota. Hotel dysponuje pokojami dwu, trzy a także czteroosobowymi. Do dyspozycji gości hotel oferuje również odkryty basen, a także wspaniałą restaurację, w której można spróbować pysznych sałatek podawanych z ciastkiem francuskim na ciepło, a także można zjeść dobrze przygotowane żabie udka na przystawkę. Jako danie główne godne polecenia są ravioli. Warto spróbować faszerowanego turbota. Największą jednak atrakcją są desery. W hotelu panuje domowa atmosfera. Po skończonej pracy właściciele razem z obsługą siadają razem przy barze i grają w różne gry. W pobliżu jest wiele pięknych miejsc do zwiedzenia, np. wodospady czy groty Chrononche.
Od 01.07.2019 do 01.09.2019 w Chateau d’ Ayres w Meyrueis, w miasteczku otoczonym górami w środku Masywu Centralnego, w hotelu czterogwiazdkowym położonym w pięknym zamku z basenem doświadczenie zawodowe zdobywa Sonia Górka, którą od 01.09.2019 do 30.10.2019 zmienią Paulina Jurek, Dominika Leszczyńska.
Od 01.06.2019 do 30.08.2019 w Hotelu Atlantic praktyki odbywają Wiktoria Gadomska, a od 01.07.2019 do 30.08.2019 Natalia Markut, Malwina Gieszcz. Trzygwiazdkowy hotel położony jest w Lourdes, w odległości 350 metrów od centrum miasta i 650 metrów od zamku, bazyliki. Na miejscu znajduje się bar i restauracja.
Natomiast od 1 czerwca we Włoszech w Casadas na Sardynii grupa 6 uczniów z technikum hotelarskiego z klasy 4b i z technikum żywienia i usług gastronomicznych z językiem włoskim z 2n oraz dwóch absolwentów ZSGH odbywa dodatkowe 3 miesięczne staże zawodowe, pracując w hotelach jako obsługa sali, kucharze w kuchni.
Staże zorganizowano we współpracy z Agencją Europe 3000, koordynatorką wyjazdu jest Jolanta Zawadzka-Giza.
Letnie staże zawodowe umożliwią uczniom sprawdzenie i pogłębienie wiedzy praktycznej: poznanie technik sporządzania potraw, procesów przygotowawczych obsługi i serwowania dań, win kuchni francuskiej i włoskiej, kultury regionalnej oraz przyczynią się do doskonalenia języków angielskiego, francuskiego i włoskiego. Staże kształtują otwartość i wrażliwość międzykulturową oraz umiejętności adoptowania się do warunków życia i pracy w innym kraju europejskim, nabycie i wzmocnienie cech osobowości, takich jak pewność siebie, wiara w swoje możliwości, ułatwiają nawiązywanie kontaktów, zdobycie informacji o tym, jakie kwalifikacje i umiejętności w zakresie wykonywanego zawodu będą pomocne, by móc z powodzeniem pracować w innych krajach. W ramach projektów uczniowie otrzymują wyżywienie i zakwaterowanie oraz wynagrodzenie.
W wolnym czasie młodzież zwiedza okolicę, poznaje atrakcje przyrodnicze, zabytki.