Od 03 września 2019 roku uczniowie klas trzecich ZSGH realizują projekt "Hiszpańskie staże szansą do kariery zawodowej" o wartości 84 732,00 EUR Euro przyznanych ze środków Komisji Europejskie w ramach programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenie zawodowe, akcja 1 Mobilność edukacyjna - Wyjazdy uczniów i kadry edukacyjnej. Patronat nad projektem objęli Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Pomorska Akademia Kulinarna.
Miesięczne praktyki zawodowe odbywają się w zakładach gastronomicznych i hotelarskich w Walencji w Hiszpanii. Uczniowie zdobywają na miejscu praktyczne umiejętności zawodowe, rozwijają kompetencje językowe, personalne oraz społeczne.
W pierwszych tygodniach młodzież spotkała się również z partnerem zagranicznym projektu ESMOVIA, poznawała Walencję. W weekend uczniowie zwiedzali Oceanografico największe oceanarium w Europie. Młodzież poznała ekosystemy wodne całego świata, podziwiała lwy morskie, delfiny, ryby piły, pingwiny, morsy i wiele innych zwierząt. Uczniowie spacerowali po nowoczesnym centrum Walencji La Ciencias, podziwiali widoki z Torres de Serranos.
Zachęcamy uczniów klas II do aplikowania do kolejnego projektu Erasmus+ "Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe", który kierowany jest do 30 uczniów klas drugich 2019/20. Dzięki udziałowi w projekcie uczniowie będą mogli odbyć miesięczne praktyki zawodowe w zakładach gastronomicznych i hotelarskich w Maladze w Hiszpanii i Rimini we Włoszech. Warto!
Szczegóły na stronie szkoły: http://zsgh.edu.gdansk.pl/pl/page/projekty-ue/erasmus-2019-21-srodziemnomorskie-doswiadczenia-zawodowe