19 listopada 2019 roku w ramach IV Tygodnia Kuchni Włoskiej na Świecie uczniowie z klasy 1ng,1np,3n z nauczycielką języka włoskiego panią Jolą Gizą oraz nauczycielką przedmiotów zawodowych panią Renatą Król Klusek wzięli udział w degustacji pizzy, lazani, makaronu amatriciana, tiramisu w Restauracji I Pazzi Di Piwna Ristorante. Szef kuchni pan Andrea Ceccarelli z pasją opowiadał młodzieży o tradycjach kuchni włoskiej, zdradził uczniom tajemnice przygotowania dań.
A 22 listopada 2019 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku szef Simone Loi z Włoskiej Federacji Kucharzy poprowadził warsztaty kuchni włoskiej dla uczniów klas 1ng, 1np, 3n, 1hp, 2k, 4l, 4m. Simone Loi Campione zdobył tytuł Mistrza Kuchni Włoskiej w sezonie 2015/2016, jest nauczycielem gotowania w Akademii Smaku w Rzymie, a we Włoskiej Federacji Kucharzy pełni funkcję krajowego kierownika sekcji młodzieżowej. Pracy uczniów przypatrywał się Prezydent Federacji Włoskiej w Polsce, szef kuchni Anuelo Serra.
Wydarzenia realizowane są we współpracy z Włoską Federacją Szefów Kuchni, której w Polsce przewodniczy Prezydent Federacji Włoskiej w Polsce szef kuchni Anuelo Serra. Celem projektu jest promowanie i dzielenie się wartościami i tradycjami kuchni włoskiej na poziomie międzynarodowym.