W ciągu dwóch dni 14marca i 16 marca 2023 roku w ZSGH odbył się Szkolny Konkurs Kulinarny „Pasta italiana, czyli wariacje kulinarne z makaronem w roli głównej”, którego celem było: promowanie i kultywowanie regionalnych i tradycyjnych produktów kuchni włoskiej, pogłębianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych kuchni włoskiej, rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów, dokonywanie oceny własnych umiejętności zawodowych, umacnianie współpracy z placówkami szkolenia praktycznego i firmami związanymi z gastronomią i szkołami, rozbudzanie pomysłowości, inicjatywy i kreatywności, wyrabianie poczucia estetyki i piękna.
Konkurs składał się z dwóch części. 14.03.2023 roku odbył się I etap – konkurs wiedzy. Uczniowie w ciągu 40 minut musieli rozwiązać na komputerach quiz wiedzy na temat kuchni włoskiej. Do drugiego etapu- części praktycznej przeszło 8 drużyn z największą liczbą punktów. Uczestnicy w ciągu 120 minut mieli za zadanie wykonać samodzielnie makaron, który następnie wykorzystali do sporządzenia dania zasadniczego – pasty. Nad prawidłowością przebiegu konkursu czuwało jury w składzie: Szef kuchni Łukasz Miejrzejewski z Restauracji Kulinarny Motyw z Sopotu, absolwenci szkoły Bartosz Krajewski, Maciej Dzidziul. Uczniowie zostali życzliwie ocenieni, uzyskali od jury wyczerpującą ocenę potraw oraz wiele podpowiedzi dotryczącej potraw kuchni włoskiej.
I miejsce zajęły Klaudia Czerwińska i Agata Wiśniewska z klasy 4np, które przygotowały ravioli z farszem z ricotty, parmezanu i szpinaku z sosem z palonego masła i płynnym żółtkiem w środku.
II miejsce przeznano Jessice Nowosielskiej i Wioletcie Spyra z kl.4np za pastę aglio e olio z kaparami, burattą i pesto z suszonych pomidorów.
III miejsce przypadło Alessi Czyżyk i Martyna Janecka z klasy 1n za tagliatelle frutti di mare.
Gratulujemy zwycięzcom konkursu, dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział.
Dziękujemy paniom M. Malaszewskiej, J. Budzyńskiej. P. Kowalczyk za zorganizowanie konkursu.