„FRANKOFONIA 2023”
15 listopada 2023r. odbył się Szkolny konkurs FRANKOFONIA, motywem kulinarnym były 3 małe deserki podawane z kawą „Café gourmand”.
W rywalizacji wzięło udział 29 dwuosobowych zespołów. Młodzież przygotowywała przez 120 minut smakołyki pracując w czterech pracowniach pod czujną opieką p. G. Augustyniak, p. J. Budzyńskiej, p. K. Ginter , p. P. Kowalczyk oraz p. A. Hołoweńko. Deserki oceniało jury, w którym zasiadło 12 naszych wspaniałych absolwentów:
- Marcin Gładczuk - Pomelo Bistro 1
- Mateusz Gaabouri- Pomelo Bistro 2
- Patrycja Petke - Hard Rock Cafe Gdańsk 2
- Agnieszka Knoll - Restauracja Olimp 1
- Dominik Kamela - - Restauracja Tu i Teraz i, DK Chef - gotowanie na żywo DK foodie- catering oraz autorski streetfood 2
- Kacper Czarnecki - Hotel Almand1
- Sara Błeńska - Chateu D' Ayres France 1
- Monika Lewkowicz - Hotel Hilton 2
- Grzegorz Strugalski - Oliwa do Ognia 2
- Sebastian Kotlenga - Dom Sushi 1
- Maciej Obczyński
- Karol Czerwiński
Wyniki konkursu
1 miejsce - Zofia Rajewska i Michel Poweska kl. 2L nr 11
2 miejsce- Urszula Nowicka 3n i Adriana Kotula 3b nr 29
3 miejsce- Szymon Gibus i Igor Chlewinski 1L nr 11
Wyróżnienia
1 - Oskar Chicheł , Adrianna Zimodro 3k nr 9
2 - Magdalena Wojnicz 3n, Radosław Czarkowski 4m nr 18
3 - Oliwia Lehman 3k i Mikołaj Lizurej 3k nr 13
Nagrody sponsorowali: Rada Rodziców ZSGH, Wydawnictwo Draco, Pizzernia Oliwa Do Ognia Gdańsk Wrzeszcz, (vouchery) oraz Hard Rock Café Gdańsk (nagrody rzeczowe).
Laureaci pierwszego i drugiego miejsca będą reprezentować naszą szkołę w IX Wojewódzkim Konkursie Gastronomicznym „FRANKOFONIA 2023”.
Organizatorki konkursu pomocą wsparli p. A. Trukawka-Rogiecka (przygotowała dyplomy),
p. K. Perzyńska (prezentacja i oprawa) oraz Martyna Perzyńska i Bartosz Zastawny - zdjęcia.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy!
A za laureatów pierwszego i drugiego miejsca trzymamy kciuki!
J. Dołżycka i E. Rzeszotarska