Nasz szkoła bierze udział w projekcie edukacyjnym, którego głównym celem jest rozwijanie idei innowacji oraz dostarczenie uczniom wiedzy z zakresu wegańskiego gotowania. Projekt wdrażania innowacji składać się będzie z kilku etapów. Pierwszy z nich, szkolenie nauczycieli, trwał dwa dni i zakończył się 18.10.2022 roku. Nauczycielki z naszej szkoły: pani Renata Król-Klusek i pani Kamila Ginter uczestniczyły w warsztatach „Eko-Logika. Sztuka roślinnego gotowania” współfinansowanych przez UE ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Szkolenie odbyło się w Chef's Table by Ernest Jagodzinski w Poznaniu, a prowadzącym zajęcia był szef kuchni pan Sergiusz Hieronimczak. Uczestnicy przygotowali: krem z dyni piżmowej z trawą cytrynową i liśćmi kafiru, humus: naturalny, z curry, z kminem rzymskim serwowany z chlebkami ciapki, banany w cieście z karmelem i bezą z aquafabay, wegańskie warzywne spaghetti z białą czekoladą, szpinakowe tagliatelle z pesto bazyliowym, migdałami, orzechami włoskimi, parmezanem i skórką cytrynową, empadas (pieczone pierożki z farszem warzywnym i curry) z dipem jogurtowo bazyliowym, tartę Tatin ze śliwkami. Kolejny etap skierowany będzie do uczniów klas technikalnych i branżowych uczących się w zawodzie kucharz. W ramach projektu #POPOJUTRZE_zawodowo młodzież w trakcie warsztatów, które odbędą się w naszej szkole 26.10, 2.11, 9.11, będzie poszerzać tajniki kuchni roślinnej pod opieką szafa kuchni pani Agnieszki Nerko.