14 marca 2024 roku młodzież Z ZSGH z nauczycielką przedmiotów zawodowych panią J. Dubert spotkała się w restauracji Mielżyński z panem Wojciechem Modestem Amaro wybitnym kucharzem, restauratorem wyróżnionym w 2008 roku przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną tytułem „Chef de L’Avenir”, byłym właścicielem restauracji Atelier Amaro, która w 2013 jako pierwsza restauracja w Polsce uzyskała gwiazdkę Michelin. jurorem kulinarnego reality show Polsatu Top Chef (2013–2016, 2018) i gospodarzem programu Hell`Kitchen. Piekielna Kuchnia(2014–2016), autorem książek: Natura kuchni polskiej oraz Kuchnia polska XXI wieku, laureatem nagrody „Grand Prix de l’Art de la Cuisine” przyznanej przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną w Paryżu.
Możliwość rozmowy z panem Amaro, który podzielił się swoim doświadczeniem, wiedzą, umiejętnościami, była dużym przeżyciem dla uczniów.
Kolejnym punktem spotkania były warsztaty „Gdańskie słodkości”. Młodzież wspólnie z szefem kuchni panem Marcinem Leszczyńskim przygotowała kremy do rurek: z białą czekoladą, pomarańczą, kremem cytrynowym.
Organizatorem spotkania była Gdańska Fundacja Turystyczna, która zaprosiła do współpracy pana Wojciecha Modesta Amaro jako ambasadora projektu Smaki Gdańska.