05.04.2025 roku odbyła się Gala Wręczenia Statuetek i Dyplomów w ramach Konkursu Pracodawca Przyjazny Gdańskiej Szkole Zawodowej 2025.
Konkurs promuje kształcenie zawodowe i ma za zadanie wzmocnić współpracę pomiędzy pracodawcami i szkołami zawodowymi. Nagradzając pracodawców, Miasto Gdańsk zwraca również uwagę na innowacyjne rozwiązania techniczne i technologiczne wykorzystywane w kształceniu zawodowym.
Jest nam niezmiernie miło, że w gronie laureatów znaleźli się współpracujący z ZSGH pracodawcy. W tym roku ZSGH w Gdańsku nominowało Eliksir oryginalne połączenie restauracji, koktajlbaru, niezależnej przestrzeni eventowej oraz cigar roomu, pierwszą i jedyną restaurację w Polsce odznaczoną Zieloną Gwiazdką Michelin 2024.
Współwłaściciel Eliksiru pan Paweł Wątor we współpracy z firmą Selgros zrealizował w latach 2019-2020 projekt Dziś uczeń jutro mistrz dla uczniów z klas drugich technikum, branżowej szkoły mający na celu podnoszenie poziomu kształcenia uczniów szkoły w zakresie wiedzy i umiejętności praktycznych potrzebnych do pracy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, kelner. Pan Paweł Wątor opracował program warsztatów, przeprowadził w pracowniach ZSGH szesnaście ośmiogodzinnych warsztatów edukacyjnych z zastosowaniem nowoczesnego sprzętu i przy użyciu nowoczesnych technologii dla uczniów, nauczycieli, kreatywnie dzieląc się umiejętnościami, wtajemniczając uczestników w tajniki nowych technik sporządzania potraw, zapoznając z obsługą nowoczesnych sprzętów wykorzystywanych w obszarze HORECA, ucząc podstaw pracy z produktem, kładąc duży nacisk na less waste, czyli szacunek do produktu oraz niemarnowania żywności, właściwego zagospodarowania produktów. Warsztaty obejmujące realizację kształcenia zawodowego praktycznego wykraczały poza zakres kształcenia zawodowego praktycznego. Warsztaty miał za zadanie wyposażyć młodzież w całościową wiedzę i umiejętności przydatne w pracy zawodowej, a także w trakcie rywalizacji konkursowych. Tematyka zajęć objęła szerokie spectrum zagadnień: od towaroznawstwa, bezpieczeństwa i higieny pracy, historii gastronomii, zagadnień dotyczących chemii gospodarczej –zagrożeń z nią związanych i zastosowania, po omówienie produktów i ich obróbki: tłuszczy, emulsji zimnych i ciepłych, tłuszczu jako medium i nośnika smaków, ziół i przypraw, zasady stosowania i obróbki: ryb, ptaków, ssaków, ich budowy, obróbki, zastosowania, przechowywania. Uczniowie mogli dzięki warsztatom poznać i używać niestandardowe produkty na ogół niedostępnych dla uczniów: agar, albumin, isomalat, lecytynę i gumę ksantową. Młodzież zgłębiała tematykę związków Maillarda, zajmowała się karmelizacją, innymi obróbkami termicznymi oraz pojemnością cieplną. Uczniowie poznawali temat kwasów, uczyli się używać kwasy w technologii produkcji potraw, ustalali właściwe pH produktów, przygotowywali marynaty, poznali cukry, ich wpływ na żele i białka, obróbkę chemiczną, poznawali rolę spulchniaczy dzięki, którym powstały suflety, pancakes, beza włoska, kruche ciastka z nadzieniem brzoskwiniowym omlet. Młodzi adepci sztuki kulinarnej zostali wtajemniczeni w tajniki i specyfikę kuchni europejskiej, azjatyckiej, uczyli się, jak korzystać z bogactwa składników, przygotowując tradycyjne dania. Osobne zajęcia poświęcono czekoladzie, z której przyrządzono pyszne musy, praliny, torciki czekoladowe, a także sporządzaniu zakwasów do pieczenia chlebów, bułek.
Pan Paweł Wątor czynnie angażuje się w konferencje organizowane w ZSGH, np. ramach III Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych, który jest inicjatywą Komisji Europejskiej na rzecz podnoszenia jakości kształcenia zawodowego i współpracy środowiska branżowego z edukacją, wziął udział w podsumowaniu staży zagranicznych Projekty POWER i ERASMUS+ w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Hiszpański staż drogą do kariery, w trakcie Dnia Hotelarza był prelegentem w panelu dyskusyjnym Savoir-vivre.
Dodatkowo Eliksir umożliwia uczniom realizację praktycznej nauki zawodu pod opieką profesjonalnego personelu. z zastosowaniem nowoczesnego sprzętu i przy użyciu nowoczesnych technologii. Uczniowie otrzymują opiekę mentora, który wspiera ich w nauce, pomaga w rozwoju zawodowym, dzieląc się cenną wiedzą.
Eliksir wspiera ZSGH w organizacji konkursów. Pan Paweł Wątor uczestniczył w opracowywaniu kart oceny, regulaminu Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Literacka Kuchnia, zasiada od lat w jury konkursu. Firma wsparła także organizację I Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Frankofonia 2024 „ Canard accompagne avec les fruits et les legumes” czyli „ Kaczka w towarzystwie owoców i warzyw” poprzez ufundowanie produktów I przeprowadzenie dla młodzieży, nauczycieli i gości pokazu: Przekąski przez szefa kuchni Artura Ponisza.
Eliksir włączył się w podniesienie jakości szkolnictwa zawodowego przez dostosowanie szkół zawodowych do zmieniającej się gospodarki, w tym, w szczególności do potrzeb branż kluczowych dla regionu. Przyjął na płatne staże uczniów w ramach Projektu Gdańsk Miastem Zawodowców – etap II.
Eliksir współpracuje ze szkołą, aktywnie współtworząc program nauczania zgodnie z aktualnymi trendami w gastronomii.
Miło nam również, że w ramach projektu "Gdańsk Miastem Zawodowców - etap 2" wyróżnienie otrzymał Hotel ALMOND Business & SPA Gdańsk. Hotel wyróżnia się na tle branży hotelarsko-gastronomicznej dzięki swojemu zaangażowaniu w rozwój młodych talentów, oferując uczniom możliwość zdobycia cennego doświadczenia zawodowego w inspirującym i profesjonalnym środowisku. Pracodawcę wyróżniono za wysoką jakość szkolenia, zapewnienie uczniom kompleksowego przygotowanie do pracy w branży hotelarskiej, indywidualne podejście do stażystów, wsparcie mentora, nowoczesne metody nauczania, wykorzystanie nowatorskich technologii i interaktywnych metod szkoleniowych, dzięki czemu uczniowie mogą przyswoić wiedzę i umiejętności niezbędne w branży gastronomiczno – hotelarskiej. Hotel współpracuje ze szkołą, współtworzy program szkoleniowy do aktualnych trendów w hotelarstwie i gastronomii. Dokumentacja projektowa jest zawsze profesjonalnie i merytorycznie wypełnione przez Opiekuna praktyki z ramienia hotelu, panią Agnieszkę Nawrot.
Gratulujemy i życzymy wyróżnionym Pracodawcom wielu sukcesów w sferze zawodowej i osobistej.