Grupa projektowa złożona z 6 uczniów i 3 nauczycieli z ZSGH rozpoczęła spotkanie lunchem w szkole Benniamina Franklina w Auray. Następnie młodzież z nauczycielami udała się na zwiedzanie farmy hodowanych organicznie i tradycyjnie ostryg. Uczniowie mogli prześledzić proces hodowli skorupiaków oraz posmakować naturalnie słonych ostryg. Następnie młodzież udała się na organiczną farmę cydru, gdzie smakowała soków jabłkowych i cydru.
Drugiego dnia uczestnicy projektu płynęli na Cairn de Gavrinis, gdzie zwiedzali neolityczny grobowiec oraz wyspę Berder. Potem uczniowie zjedli lunch w restauracji w Baden. Po południu zwiedzali historyczną część Vannes. Uczniowie mieli do wykonania szereg zadań, w trakcie których odkrywali zabytki w zorganizowanym dla nich treasure hunt.
Trzeciego dnia uczniowie wysłuchali wykładu profesjonalisty z departamentu turystyki o strategiach promowania turystyki. Potem młodzież zwiedzałą półwyspu Quiberon, gdzie uczniowie między innymi grali w piłkę. Uczniowie zapoznali się także z funkcjonowaniem fabryki słodyczy re « La Maison d’Armorine » in Quiberon słynącej z wyrobu cukierków ze słonego karmelu. W drodze powrotnej grupa przejeżdżała przez Carnac z neolitycznymi stojacymi głazami.
Kolejnego dnia uczniowie zwiedzali szkołę i udali się z portu Blanc na dwugodzinną wyprawę żaglową Golfe du Morbihan. Po południu młodzież poznała historyczną część Auray (Eiffel bridge in Le Bono). Potem uczniowie udali się do ratusza na spoktanie z burmistrzem, który przywitał nas po polsku i włosku oraz angielsku. Wieczór zakonczył się obiadem, na który przybyli rodzice gospodarzy. W trakciespotkania uczono nas tańca bretońskiego. Uczniowie prezentowali również przygotowane plakaty cyfrowe o znaczeniu i wykorzystaniu wody w naszych regionach.
Ostatniego dnia podsumowaliśmy mobilność i uzyskaliśmy certyfikaty udziału.