W czwartek 26 listopada 2015 roku młodzież ZSGH przebywająca od maja do września we Francji przygotowała prezentacje podsumowujące praktyki zagraniczne i dzieliła się zdobytymi doświadczeniami z młodszymi kolegami.

O pobycie w prestiżowej Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej Instytucie Paula Bocuse’a mieszczącym się  w trzynastowiecznym zamku położonym w małym miasteczku Ecully koło Lyonu we Francji i swoich trzymiesięcznych praktykach w Restauracji Saisons wyróżnionej gwiazdką Michelin opowiadała Julia Bladowska z kl. 4 bg. Klaudia Andrzejczak, Agata Grotha absolwentki ZSGH przedstawiły sprawozdanie z praktyk w Restauracji la Signora Korsyka, znajdującej się w pięciogwiazdkowym hotelu dominującym nad doliną Bonifato w regionie La Balagne w dawniej posiadłość genueńskiej La Paratella otoczonej winoroślą i stuletnimi drzewami, wyróżnionej od 2019 roku gwiazdką Michelin, gdzie opiekę nad absolwentkami szkoły sprawował Philippe Draq wiele lat pracujący w Restauracji Saisons w Instytucie Bacusa. O swoich doświadczeniach w Beau Rivage  dwugwiazdkowym hotelu położonym nad rzeką w malowniczym miasteczku Pont en Royans w pobliżu Grenoble mówiły Zuzanna Jackiewicz z kl. 4bp i absolwentka Agata Scharmach. Sara Błeńska z kl. 4kg Daria Yerzhchok z 4kg podzieliły się wrażeniami z praktyk w Chateau d Ayres czterogwiazdkowego hotelu mieszczącego się w zamku z pięknym ogrodem, basenem, terenem do tenisa i wspaniałą restauracją.  Radek Zagórski z 3lg opowiadał o swojej pracy w dwugwiazdkowym hotelu Auberge du Vigneron położonym w sercu Pirenejów, a Patrycja Kusiak 4kg, Zuzanna Fila z 4b o praktykach w trzygwiazdkowym Hotelu Atlantic położonym w Lourdes, w odległości 350 metrów od centrum miasta i 650 metrów od zamku i bazyliki.

Dla zaproszonych gości uczestnicy projektu przygotowali potrawy, które nauczyli się przyrządzać podczas stażu zagranicznego. Wszystko było pyszne!

Dwu lub trzymiesięczne praktyki we Francji to tradycja naszej szkoły. Wyjazdy  organizują od 2004 roku nauczycielki j. francuskiego J. Dołżycka i E. Rzeszotarska. Letnie staże zawodowe umożliwiają uczniom sprawdzenie i pogłębienie wiedzy praktycznej:  poznanie technik sporządzania potraw, procesów przygotowawczych obsługi i serwowania dań, win kuchni francuskiej, kultury regionalnej.  Wyjazdy przyczynią się także do doskonalenia przez młodzież umiejętności posługiwania się językami angielskim i francuskim. Ponadto staże kształtują otwartość i wrażliwość międzykulturową oraz umiejętność adoptowania się do warunków życia i pracy w innym kraju europejskim. Praktyki wzmacniają cechy osobowości, takie jak pewność siebie, wiara w swoje możliwości, ułatwiają nawiązywanie kontaktów. Pozwalają zdobyć informacje o tym, jakie kwalifikacje i umiejętności w zakresie wykonywanego zawodu będą pomocne, by móc z powodzeniem pracować w innych krajach. W ramach projektów uczniowie otrzymują wyżywienie i zakwaterowanie oraz wynagrodzenie. W wolnym czasie młodzież zwiedza okolicę, poznając atrakcje przyrodnicze, zabytki.