29 kwietnia w siedzibie SELGROS pan Piotr W. Hermann, Dyrektor Hali SELGROS i pani Wiesława Bromber, Dyrektor ZSGH podpisali umowę o objęciu patronatem przez firmę SELGROS Projektu „Dziś uczeń jutro mistrz”. Uroczystość była efektem nawiązanej od 2018 roku współpracy z firmą Selgros.
Partnerzy zadeklarowali podjęcie rocznej współpracy mającej na celu podnoszenie poziomu kształcenia uczniów szkoły w zakresie wiedzy i umiejętności do pracy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz. Patronatem objęto szesnaścioro uczniów z klas 2 c, 2n, 2m, 2 k, 2e.
Partner rocznego projektu firma SELGROS w całości sfinansuje przedsięwzięcie, zapewniając uczniom dostęp do produktów spożywczych niezbędnych do przeprowadzenia warsztatów, bluzy, zapaski, organizując wyjazdy na halę SELGROS na warsztaty, po zakup produktów oraz wycieczkę do Instytutu Kulinarnego w Warszawie na całodniowe szkolenie.
Zajęcia poprowadzi, według autorskiego pomysłu, Paweł Wątor, współwłaściciel i szef kuchni Restauracji Eliksir, z wykształcenia dietetyk i kucharz, o bogatym doświadczeniu zawodowym. Pan Paweł pracował w prestiżowych restauracjach grupy Carice Holding na stanowisku Sous Chefa, w warszawskim Amber Room jako zastępca Wojciecha Modesta Amaro, otwierał Gdańskiego Hiltona w utytułowanej Restauracji Mercato. Wraz z panem Mateuszem Trzeciakiem współtworzy firmę thefood.pl. Jest ekspertem kuchni molekularnej, której nadał nowy wymiar i znaczenie. Współtworzył książkę „Odkrywanie Smaków z Markiem Kondratem”, pomagał także twórczo przy książce „Kuchnia Polska XXI wieku” Wojciecha Modesta Amaro.
Do tej pory odbyły się cztery warsztaty:
- Towaroznawstwo, bezpieczeństwo, higiena, historia, chemia gospodarczaw gastronomi-zagrożenia i zastosowanie
- Tłuszcze, emulsje zimne i ciepłe, tłuszcz jako medium i nośnik smaków
- Zioła i przyprawy, zasady stosowania i obróbka
- Ryby-budowa, obróbka, zastosowanie, przechowywanie