W piątek 10.03.2023 roku o Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego, konkursu zorganizowanego przez Związek Polskie Mięso i Akademię
Kulinarną Marcina Budynka, walczyło dziesięć dwuosobowych zespołów ze szkół gastronomicznych z całej Polski.
Zadaniem uczestników było przygotowanie dnia głównego z wykorzystaniem wybranego rodzaju polskiego mięsa wieprzowego i wołowego, jak również produktów regionalnych i sezonowych. Drużyny musiały przygotować łącznie sześć porcji stworzonego przez siebie dania. Przed przystąpieniem do pracy zawodnicy mogli jedynie obrać warzywa i zamarynować mięso, a całość potrawy musiała powstać w trakcie samego konkursu.
Jury konkursowe oprócz walorów degustacyjnych potraw oceniało sposób użycia wybranych elementów polskiego mięsa wieprzowego i wołowego, pracę na stanowisku i technikę wykonania potrawy, ustne opisanie przygotowanego dania.
Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich reprezentowali przygotowani przez panią Joannę Dubert Piotr Marcinkowski i Kamil Sobolewski, którzy przygotowali stek z polędwicy wołowe, mus z boczku wieprzowego, sos z czerwonego wina, crem fraiche, sweet mayo/ pomme soufflees, żelka z buraka/ puree z pieczonego ziemniaka. I choć tym razem zabrakło punktów na podium nas talerz chłopaków zachwycił wyglądem, a sam opis potrawy różnorodnością zastosowanych technik i smaków.
Gratulujemy Piotrowi i Kamilowi pomysłowości i życzymy powodzenia w kolejnych konkursach.