W Szczecinie od 28 do 30 marca 2019 roku w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja odbył się etap centralny Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, której celem było pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia, konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów z różnych szkół, nawiązanie współpracy pomiędzy szkołami, podniesienie poziomu kształcenia zawodowego. W konkursie rywalizowało ze sobą 64 uczestników z całej Polski.
W tym roku tematyką wiodącą konkursu były "Produkty mleczne - technologia i rola w żywieniu". Uczniowie musieli wykazać się wiedzą na temat: początków wykorzystania mleka i przetworów z mleka w żywieniu człowieka, pozyskiwania, składu i jakość mleka, biopreparatów stosowanych w mleczarstwie, rodzajów produktów mleczarskich w Polsce i na świecie, mleka spożywczego i śmietanki oraz koncentratów z mleka, mleka fermentowanego i śmietany, masła i produktów masłopodobnych, serów podpuszczkowych, twarogowych i topionych, deserów mlecznych i lodów, serwatki i kierunków jej wykorzystania, potraw z mleka i produktów mleczarskich, wartość odżywczej produktów mlecznych, roli produktów mleczarskich w żywieniu ludzi zdrowych i chorych, preparatów zastępujących mleko kobiece, w tym mleka modyfikowanego.
Eliminacje centralne składały się z dwuetapowej części pisemnej wyłaniającej laureatów i finalistów olimpiady oraz części ustnej wyłaniającej zwycięzcę olimpiady. Pierwszy etap części pisemnej obejmował rozwiązanie testu, na który składały się zadania z tematyki wiodącej i zadania z zakresu gastronomii, żywności i żywienia. Do drugiego etapu części pisemnej dopuszczonych zostało 30 uczestników, którzy zdobyli największą liczbę punktów z testu. Wszyscy uczestnicy eliminacji centralnych, którzy uzyskali minimum 40% punktów możliwych do zdobycia, otrzymali tytuł finalisty olimpiady.
Patrycja zajęła 17 miejsce, a Weronika 62 miejsce. W nagrodę Patrycja, której zabrakło tylko 2 punktów do osiągnięcia tytułu laureata, oraz Weronika będą zwolnione z części teoretycznej egzaminów zawodowych w obu kwalifikacjach. Dziewczęta mają także wolny wstęp między innymi na dietetykę na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym i na wiele innych kierunków i uczelni w całym kraju.
Poza tym w trakcie olimpiady dziewczęta wzięły udział w ciekawych warsztatach i pokazach: „Ciasta fit – to nie mit”, „Kawa w pigułce”, „Miksologia – drinki bezalkoholowe” , „Smakołyki z mleka” oraz wykładach prof. Gawęckiego : „Wiedza i para wiedza o zdrowym odżywianiu”, dr Arlety Drozd pt. „Dlaczego warto czytać etykiety – czyli jak nie dać nabić się w butelkę przy sklepowej półce”. Weronika i Patrycja zwiedziły także „Szczecin –Paryż północy”.
Serdecznie gratulujemy sukcesu Patrycji, Weronice oraz dziękujemy pani Ninie Krysztofiak za przygotowanie dziewczyn.