Pani Anna Hołoweńko to nauczycielka z pasją, osoba twórcza i kreatywna, kładąca duży nacisk zarówno na rozwój intelektualny, jak i zawodowy swoich wychowanków. Pani Anna Hołoweńko pracuje w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich Nr 3 w Gdańsku od 01.09.2003r. jako nauczyciel przedmiotów zawodowych. Osiąga bardzo dobre wyniki dydaktyczne, o czym świadczy wysoka zdawalność na egzaminie zewnętrznym. Dzięki swojej ogromnej pasji, kreatywności i przedsiębiorczości inspiruje i motywuje młodzież do rozwijania zainteresowań i zdolności, poszerzania wiedzy i nabywania nowych umiejętności
w dziedzinie kelnerstwa, sztuki baristycznej i kulinarnej. W ramach owocnej współpracy ze środowiskiem lokalnym, corocznie organizuje dla uczniów bezpłatne szkolenia, podczas których mają oni możliwość zdobyć wiedzę i praktyczne umiejętności z zakresu miksologii barmańskiej, poznać tajniki profesjonalnego parzenia kawy, jej rodzajów, mieszanek i palenia, ekspresy do kawy i sposób ich obsługi, receptury sporządzania napojów kawowych. Zorganizowała cykl spotkań:
- szkolenia Master Monin z zakresu miksologii i nowych rozwiązań, które sprawdzają się na rynku gastronomicznym, potwierdzone Certyfikatem Master MONIN,
- kursy baristy prowadzone przez Akademią Kawy i Herbaty J.J. Darboven w Rumii potwierdzone certyfikatem,
- szkolenia Latte Art mające na celu doskonalenie umiejętności ozdabiania kaw, potwierdzone certyfikatem,
- Szkolenia Barmańskie dla uczniów potwierdzone certyfikatem w ramach współpracy
z Centrum Usług Barmańskich – BarCoctail.
Ma wybitne osiągnięcia w pracy dydaktycznej. Przygotowani przez panią Anię uczniowie uczestniczyli i osiągnęli znaczące sukcesy mi. in. w: II Ogólnopolskiej „Olimpiadzie Kawy®” (20.12.2016r.) - I miejsce, finale IX Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2017” – wyróżnienie za osobowość oraz w ramach tego konkursu III Ogólnopolskiej „Olimpiadzie Kawy®” dla Szkół Gastronomicznych ( 08.12.2017r.) – III miejsce.
Pani Ania zachęca uczniów do odkrywania i rozwijania swoich talentów, twórczego, kreatywnego działania, np. poprzez przygotowanie konkursów: Konkurs na Logo Szkoły oczami ucznia, konkurs „Letnie smaki” ogłoszony na stronie fb oraz na stronie ZSGH, skierowany do wszystkich uczniów i absolwentów szkoły, a także innych szkół ponadpodstawowych i podstawowych (szczególnie 8-klasistów).
Jako przewodnicząca zespołu ds. promocji szkoły, podejmuje szereg różnorodnych działań na rzecz promowania ZSGH w środowisku lokalnym, np.:
- od roku szkolnego 2016/ 2017 corocznie organizuje i koordynuje Dzień Otwarty Szkoły,
- przygotowała scenariusz i zorganizowała zdalny Dzień Otwarty Szkoły – wirtualny spacer po szkole w ramach Gdańskiego Tygodnia Zawodowca,
- corocznie promuje szkołę w szkołach podstawowych w ramach Targów Szkół,
- aktywnie współpracuje z doradcami zawodowymi szkół podstawowych z terenu Gdańska
i okolicznych gmin,
- zorganizowała konferencję zawodową „Mądry wybór=Dobry zawód” dla gimnazjalistów,
– bierze udział w corocznej Gali Pracodawców Przyjaznych Gdańskiej Szkole Zawodowej
w ramach Gdańskiego Tygodnia Zawodowca; przygotowuje stoiska promującego szkołę
na targach Amber Expo.
Pani Ania systematycznie współpracuje z uczelniami, ośrodkami metodycznymi i wydawnictwami pedagogicznymi, m.in.: Okręgową Komisją Egzaminacyjną w Gdańsku w zakresie kwalifikacji T.06, T.09, T.10, T.15- w każdej z sesji egzaminacyjnych. Aktywnie działa na rzecz oświaty, np.;
- współpracuje z OKE i CKE w zakresie tworzenia zadań egzaminacyjnych pisemnych i praktycznych do kwalifikacji T.09- Wykonywanie usług kelnerskich- cały rok szkolny 2016/2017, 2017/2018,
- jest autorką informatora do zawodu kelner w zakresie kwalifikacji T.09. -2017/2018,
- opracowała e-materiały z branży hotelarsko- gastronomiczno - turystycznej, spożywczej dla ORE, które po zatwierdzeniu przez ORE i Ministerstwo Edukacji Narodowej będą stanowiły pomoc w edukacji zarówno dla uczniów, jak i nauczycieli.
Pani Ania aktywnie współpracuje z nauczycielami ZSGH, dzieli się z nimi posiadaną wiedzą i umiejętnościami, organizuje dla nich bezpłatne szkolenia, np.;
- poprowadziła lekcję otwartą – „Obsługa gościa serwisem synchronicznym”
- zorganizowała bezpłatne szkolenie, które prowadził podczaszy winiarni Jacoba Gerhardt- Pan Robert Dybowski, dla zespołu nauczycieli przedmiotów zawodowych z zakresu asortymentu, charakterystyki, sposobów podawania i doboru win do potraw.
Pani Ania współuczestniczyła w tworzeniu nowych pracowni szkolnych: ceramiczno – plastycznej, obsługi konsumenta i konferencyjno – bankietowej. W czerwcu 2020r. przygotowała projekty zabudowy i zapotrzebowania na wyposażenie nowej pracowni obsługi konsumenta oraz nowej pracowni konferencyjno- bankietowe.
Pani Ania kształtuje u młodzieży postawy prospołeczne, zachęcając ją do brania udziału w akcjach charytatywnych, np. Ogólnopolskiej Akcji Szlachetna Paczka (rok szkolny 2016/2017, 2017/2018), akcji charytatywnej na rzecz podopiecznych Szkoły Podstawowej nr 90 przy UCK i Gdańskiego Hospicjum dla dzieci- Podaruj kapcie, klapki lub skarpetki „Małym” Pacjentom- październik 2021r., wypiek ciast i ciasteczek z uczniami dla podopiecznych Fundacji Maja- 27 maja 2022, zbiórka dla osób potrzebujących z Ukrainy, zbiórka potrzebnych rzeczy dla osób pozostałych na Ukrainie- cały rok szkolny 2021-2022.
Pani Ania prowadzi urozmaiconą działalność dydaktyczną i wychowawczą, aktywnie współuczestnicząc w przygotowaniu wielu ciekawych imprez szkolnych, dzięki którym uczniowie mogą rozwijać i podnosić w praktyce swoje kompetencje zawodowe, przygotowując bankiety i zapewniając profesjonalną obsługę kelnerską. W ramach tych działań przyczynia się także do promocji szkoły i współpracy ze środowiskiem lokalnym, np.:
- wspierała organizację corocznego Dnia Frankofonii, na który składa się między innymi Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny Kuchni Francuskiej pod Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Gdańska, Marszałka Województwa Pomorskiego i Kuratora Oświaty - 15.03.2017r., 23.03.2018r., 21.03.2019r.,
- współorganizowała obchody 70-lecia ZSGH - 22 września 2017r.,
- angażuje się w podsumowanie zagranicznych praktyk zawodowych: PO WER – „Hiszpańskie staże kluczem do sukcesu zawodowego” - 24.11.2017r., 30.05.2019r,. podsumowanie projektu „ Hiszpańskie staże szansą do kariery zawodowej” realizowanego w ramach projektu Erasmus+, na którym gościli przedstawiciele UM, środowiska edukacji oraz branżowego, rodziców i społeczności szkolnej. - 12. 12.2019r., podsumowaniu zagranicznych praktyk zawodowych uczniów we Francji - 30.10.2018r.,
- współorganizowała IV, V i VI Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Literacka Kuchnia” pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego, Kuratora Oświaty, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i Akademii Gastronomicznej w Polsce - 24.10.2017r., 23.10.2018r., 29.10.2019r.,
– włączyła się w organizację obchodów: 15- lecia praktyk zawodowych uczniów ZSGH we Francji - 14.11. 2019r., 225- lecie szkoły Conradinum – 27 września 2019r., 70- lecia Centrum Edukacji Nauczycieli.
Pani Ania aktywnie uczestniczy w organizacji ważnych dla społeczności szkolnej wydarzeń związanych z rozwojem zawodowym przyszłych pracowników hoteli i restauracji, np.:
- współpracowała przy otwarciu Pracowni Gastronomicznej objętej patronatem Grupy Accor
– z młodzieżą przygotowywała stoły i odpowiadała za obsługę gości w czasie uroczystego oddania do użytku dwóch pokoi hotelowych, których projekt, remont
i wyposażenie w całości pokrył Hotel Golden Tulip
- przygotowała salę i stoły bufetowe oraz poczęstunek na premierowe otwarcie pracowni hotelarskiej z grupą “Dobry Hotel”.
Pani Ania dba o ciągłe podnoszenie swoich kwalifikacji, aktywnie uczestniczy i wzbogaca wiedzę, biorąc udział w szkoleniach, w wielu seminariach, warsztatach i webinariach. Ukończyła Studia Podyplomowe na kierunku: nauczanie plastyki i techniki, Studia Podyplomowe na kierunku: oligofrenopedagogika.
Serdecznie gratulujemy Pani Ani nagrody i i życzymy dalszych sukcesów w życiu zawodowym i osobistym.