Z okazji Dnia Edukacji Narodowej Prezydent Miasta Gdańska wyróżniła nauczyciela ZSGH pana Aleksandra Wiśniewskiego, nauczyciela przedmiotów zawodowych, przyznając mu Nagrodę Prezydenta Miasta Gdańska za wzorowe pełnianie funkcji wychowawczych i dydaktycznych i aktywne działanie na rzecz gdańskiej edukacji. 

Pana Aleksandera Wiśniewskiego nagrodzono za:

  • bardzo dobre wyniki nauczania, czego dowodem jest 90%-100% zdawalność uczniów na egzaminach zewnętrznych, pracę wychowawczą w klasach zawodowych
  • zorganizowanie konkursów: trzech Wojewódzkich Konkursów Kulinarnych Literacka Kuchnia, sześciu Ogólnopolskich Konkursów Kulinarnych Literacka Kuchnia, współorganizację dwóch Wojewódzkich Konkursów Kulinarnych „La Cucina Italiana”, dwóch Międzynarodowych Konkursów „La Cucina Italiana”, Szkolnego Konkursu „ la Fiesta Espaniola”
  • aktywną współpracę ze środowiskiem: zaangażowanie wybitnych szefów kuchni, cukierników do jury konkursu, pozyskanie od sponsorów nagród na kwotę ok. 100 tysięcy złotych przez ostatnie 4 lata, zorganizowanie warsztatów kulinarnych, pokazów poprowadzonych przez uznane autorytety w branży gastronomiczno-cukierniczej, pozyskanie sponsorów finansujących produkty, między innymi: „Carvingu”, „Sushi”, „Rozbioru dzika i potraw z dzika”, „Mirror glase-polewy cukiernicze”, „Owoców morza”, „Dekoracji wyrobów cukierniczych”, „Kuchni bezglutenowej”, „Deser inaczej”
  • koordynowanie czterech rocznych edycji Projektu Culinary Excellence- warsztatów kulinarnych dla uzdolnionej, kreatywnej młodzieży naszej szkoły- we współpracy z  Novotel Gdańsk Centrum, Mercure Gdańsk Stare Miasto 
  • zainicjowanie utworzenia klasy patronackiej z Grupą Orbis Hotel Accor Hotels: w ramach współpracy organizowanie wyjść przedmiotowych do hoteli, pozyskanie środków na wyposażenia pracowni gastronomicznych, uczestniczenie z młodzieżą w przygotowaniu bankietów, przyjęć dla Grupy Orbis
  • propagowanie wśród młodzieży zdrowego stylu życia poprzez nawiązanie współpracy ze Stowarzyszeniem na rzecz Osób z Cekalią i na Diecie Bezglutenowej i prowadzenie warsztatów tematycznych
  • wzięcie udziału dzięki współpracy z Pomorską Akademią Kulinarną, Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich w nagraniach telewizyjnych z Pomorską TV trzech programów edukacyjnych: „ Fit na talerzu”, „Kuchnia wielkanocna”, „ Kuchnia włoska”
  • aktywne zaangażowanie w pracę na rzecz preorientacji zawodowej uczniów poprzez uczestniczenie w realizacji międzynarodowych projektów Erazmus+ „Polski uczeń, hiszpański staż”, „Hiszpańskie staże kluczem do sukcesu zawodowego”, „Hiszpański staż drogą do kariery”, między innymi przez organizację wyjść do Restauracji „MERCADO” i „ PATIO ESPANIOL” dla uczniów jadących na praktyki zawodowe do Walencji, pełnienie roli opiekuna na praktykach zagranicznych w Walencji, Granadzie, czuwanie nad poprawną realizacją programu stażów, organizacją programu kulturoznawczego
  • współorganizację pokazów kuchni włoskiej przy współpracy z szefem kuchni z Marco Bernardi, Andrea Checcarelli z San Marco Ristorante e Pizzeria.

 

Serdecznie gratulujemy sukcesu! Życzymy Panu Aleksandrowi, by nagroda stała się inspiracją do dalszej aktywności na rzecz uczniów i szkoły.