6 grudnia 2022 roku w Rumii odbył się V Wojewódzki Konkurs Kulinarny HIPOLIT CHEF, w którym uczennica naszej szkoły Oliwia Walkiewicz z klasy 3n zajęła I miejsce.
Celem konkursu było: rozwijanie zainteresowań kulinarnych oraz kreatywności uczniów klas o profilu gastronomicznym i pomysłowości, doskonalenie umiejętności kulinarnych, konfrontacja wiedzy i umiejętności uczniów z różnych szkół, integracja szkół o profilu gastronomicznym, nauka rywalizacji koleżeńskiej, promocja ekologicznego-roślinnego stylu gotowania (kuchnia wegetariańska).
W ramach konkursu należało przygotować danie z wykorzystaniem trzech obowiązkowych surowców: ryby, kaszy kukurydzianej, groszku cukrowego – minimum 2 porcje (jedną dla jury, drugą do prezentacji na stole bankietowym).
Oceniano wygląd potrawy, sposób podania, dekorację, walory smakowe, kreatywność i pomysłowość, wykorzystanie surowców, stopień trudności wykonania dania finałowego, zaprezentowanie potrawy.
Serdecznie gratulujemy Oliwii i p. Joannie Budzyńskiej, która przygotowała uczennicę. Liczymy na kolejne sukcesy!