Z okazji Dnia Edukacji Narodowej nauczycielki języka francuskiego Joanna Dołżycka i Ewa Rzeszotarska zostały wyróżnione Nagrodą Pomorskiego Kuratora Oświaty.
Pani Ewa Rzeszotarska i Joanna Dołżycka są twórczymi nauczycielkami, zaangażowanymi w pracę na rzecz promocji kultury i języka francuskiego w środowisku, rozwój zainteresowań i talentów młodzieży, pracę wychowawczą.
Pani Joanna Dołżycka jest współautorką książek: „ Vocabulaire pour tous „” 2004, Grammaire pour tous „ 2005, „Francuski Gastronomiczny” 2012, autorką programów do podręcznika „ Version Oryginale” na cały cykl nauczania z j. francuskiego ogólnego, „ C’ est partii „ et, En Acion 2”, ponad to otrzymała nagrodę za dobre praktyki LDV „ Kulinarna Francja – początkiem drogi zawodowej, wyróżnienie w konkursie „ Szkoła zawodowa najwyższej jakości” - praktyki zawodowe. Wspiera rozwój studentów romanistyki UG, nauczycieli stażystów, zapraszając ich na lekcje otwarte, praktyki w ZSGH.
Pani Ewa Rzeszotarska od 2012 roku współorganizuje w Centrum Kultury i Sportu w Pruszczu Gdańskim „Wieczory kultury francuskiej”, wykonuje piosenki francuskie. Angażuje także uczniów ZSGH do obsługi imprezy. Umożliwiła młodzieży naszej szkoły zaprezentowanie się szerszemu gronu: uczniowie przygotowali i przedstawili biografię Jacques’a Brel’a, prezentację praktyk w Instytucie Paula Bocuse w Eculy koło Lyonu, zapewnia młodzieży udział w warsztatach somelierskich. W 2018 r. pani Rzeszotarska została wyróżniona przez Urząd Miasta Pruszcz Gdański za działalność artystyczną. Jest współzałożycielką Grupy Muzycznej ZSGH, podejmuje działania na rzecz rozwoju artystycznych zainteresowań uczniów ZSGH. Zasiadała przez trzy lata w jury Międzyszkolnego konkursu teatralnego „Bajki po francusku” w II LO i VII LO. Dba o rozwój kompetencji zawodowych uczniów, od 2017 r. współpracuje z Hotelem Qubus, który objął w patronat wychowanków klasy pani Ewy Rzeszotarskiej.
Dzięki zgodnej i bardzo owocnej współpracy panie Joanna Dołżycka i Ewa Rzeszotarska przyczyniają się do wzbogacenia oferty edukacyjnej szkoły, organizując od 2004 roku praktyki zawodowe we Francji. Nawiązały i kontynuują współpracę z prestiżowym ośrodkiem szkoleniowym Instytutem Paula Bocuse w Lyonie, 32 hotelami we Francji, gdzie nasi uczniowie mogą rozwijać kompetencje i umiejętności zawodowe, językowe. Prowadzą dla uczniów zajęcia dodatkowych z francuskiego zawodowego, francuskiego dla kucharzy, które pomagają przygotować się młodzieży do wyjazdów do Francji, zajęcia przygotowujące do matury. Współtworzyły we współpracy z firmą Abc wiedzy z Warszawy projekt Leonardo da Vinci” Kulinarna Francja – początkiem drogi zawodowej. Przez 15 lat dzięki zaangażowaniu pani Joanny Dołżyckiej i pani Ewy Rzeszotarskiej wyjechało do Francji 250 uczniów, a 50 absolwentów odbyło swoją praktykę po raz drugi lub trzeci, 4 uczniów mieszka na stale we Francji, 6 uczniów skończyło romanistykę. Co roku po wakacyjnych praktykach organizują razem z nauczycielami zawodu podsumowanie praktyk, w trakcie których uczniowie prezentują przed gośćmi, absolwentami prezentacje w języku francuskim będące sprawozdaniem z pobytu we Francji, przygotowane przez siebie potrawy francuskie, część artystyczną. Nauczycielki nawiązały również współpracę z Liceum im. Jana Pawła II z Paryża, organizując coroczne wymiany uczniów. Przykładem działań innowacyjnych pań Dołzyckiej i Rzeszotarskiej jest współuczestniczenie w organizacji, w ramach współpracy z Alliance Francaise, egzaminów Delf w naszej placówce dla 30 uczniów. Panie wprowadzają twórcze metody nauczania: podczas zajęć francuskiego zawodowego, co roku w klasach pierwszych, drugich i trzecich organizują lekcje dotyczące serów francuskich połączone z degustacją, lekcje świąteczne, z degustacją „Buche de Noel” i „ Galette des rois”, Dzień naleśnika, śniadania francuskie we współpracy z nauczycielami przedmiotów zawodowych. Od 2003 roku panie organizują Konkurs gastronomiczny kuchni francuskiej Frankofonia, od 2014 roku o zasięgu wojewódzkim we współpracy z nauczycielami gastronomii. Współpracują ze środowiskiem w zakresie pozyskiwania nagród, produktów, profesjonalnej oceny rywalizacji przez jury: m.in. z Restauracją Petit Paris w Sopocie, Sofitel Grand Hotel Sopot, Hotelem Qubus, Restauracją Pomelo, Restauracją Latający Holender, Restauracją Pobite Gary, z Gdańską Fundacją Rozwoju Gospodarczego, MK Café, Gastro Magic service,ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich, z Pomorską Akademią Kulinarną, z Alliance Francaise, z Uniwersytetem Gdańskim, wybitnymi szefami kuchni z Trójmiasta, wydawnictwami Lektorklett, Nowela Draco, PWN.
Wyróżnionym Koleżankom serdecznie gratulujemy, życzymy dalszych sukcesów oraz satysfakcji z pracy z młodzieżą i kolejnych, kreatywnych pomysłów na projekty i przedsięwzięcia szkolne i pozaszkolne.