14 marca 2019 roku odbył się w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu III Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Black Box. Wzięli w nim udział uczniowie z jedenastu szkół: z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Jasieńca, z Zespołu Szkół im. Cypriana Kamila Norwida z Dzieżgonia, z Technikum nr 3 z Wrocławia, z Zespołu Szkół Gospodarczych z Rzeszowa, z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 4 im. I Armii Wojska Polskiego z Łodzi, z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego z Krakowa, z Zespołu Szkół z Krakowa, z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja z Ełku, Zespołu Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego ze Szczytna, z Zespołu Szkół Gastronomiczno- Spożywczych z Olsztyna, Zespołu Szkół Gospodarczych z Elbląga. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich reprezentowali Monika Lewkowicz i Bartosz Krajewski przygotowani przez panią Annę Krótki.
Każdy dwuosobowy zespół miał za zadanie w ciągu 1,5 godziny przygotować trzy porcje dania zasadniczego z dodatkiem skrobiowym i witaminowym. Obowiązkowo należało wykorzystać trzy narzucone przez organizatora składniki ukryte w czarnej skrzynce. W pierwszej turze była to wołowina, gruszka i topinambur, w drugiej piersi kacze, pomarańcza i pietruszka. Pozostałe surowce uczestnicy dobierali zgodnie z własnym pomysłem.
Jury konkursu „Black box” w składzie: dr Józef Sadkiewicz z Akademii Kulinarnej z Bydgoszczy, Krzysztof Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Marta Makowska z Restauracji „Złote Jajo” z Elbląga, Agnieszka Robaczek z Restauracji „Tamago sushi” z Elbląga, Mira Tkacz z Restauracji „Atelier” Trondheim, Dariusz Bajczyk z domu brokerskiego „Negocjator” z Elbląga, Tomasz Długokencki z Restauracji „Nowa Holandia” z Elbląga, Krzysztof Gradzewicz z Restauracji „Coreze” z Gdańska, Michał Jankowski z Restauracji „Studnia Smaków” z Elbląga, Kuba Korczak – promotor, Piotr Niewiadomski z firmy „Gastrocold” z Elbląga oceniało przygotowanie stanowiska i czystość pracy, wykorzystanie produktów, techniki przygotowania dań, wygląd i aranżację, dobór składników, smak potraw.
Rywalizację wygrali uczniowie naszej szkoły: Monika Lewkowicz i Bartosz Krajewski, którzy przygotowali wołowe roladki ze śliwką i szalotką duszone w winie chutney z gruszkami z cydrem i czerwoną cebulą, puree z topinamburu oraz kompresowaną cukinię w occie winnym, cydrze i soku z cytryny.
Kolejne miejsce zajęli uczniowie z Technikum nr 9 we Wrocławiu i z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.
Konkurs było doskonałą okazją dla uczniów do zaprezentowania swoich umiejętności, wykazania się kreatywnością i pomysłowością, nauki pracy w zespole pod presją czasu oraz współzawodnictwa.
Serdecznie gratulujemy Monice Lewkowicz, Bartoszowi Krajewskiemu pani Anny Krótki.