6 kwietnia 2019 roku Monika Lewkowicz i Bartosz Krajewski wzięli udział w I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym o tytuł Gold Grill Team 2019 zorganizowanego w ramach wydarzenia Grill Festiwal - nowego, cyklicznego projektu Międzynarodowych Targów Gdańskich SA.. ZSGH był współorganizatorem imprezy.
Celem konkursu było pobudzanie motywacji do podejmowania nauki w szkołach zawodowych, kształtowanie kreatywnych postaw poprzez poznanie zasad zdrowego odżywiania, rozwijanie umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, jak również podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią.
6 kwietnia 2019 odbył się konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych, a 7 kwietnia 2019 konkurs dla profesjonalnych kucharzy.
Tematem konkursu były dania przyrządzane z grilla. Uczniowie mieli za zadanie wykonać przystawkę z ryb bałtyckich lub jeziornych oraz drugie danie mięsne.
Choć nasi uczniowie nie zajęli miejsca na podium, zdobyli cenne doświadczenie.
Konkursowi towarzyszyło szereg atrakcji: kulinarne pokazy, spotkania z pasjonatami gotowania, prelekcje piwowarów, strefa piknikowa z DJ-em oraz strefa zbaw dla najmłodszych. Można było dowiedzieć się co, jak i kiedy grillować, a także zjeść pyszności w specjalnie przygotowanej strefie Food Court z grillowanymi przysmakami lub delektować się daniami z różnych stron świata z food trucków.