W dniach 23–24 września 2025 r. w Poznaniu młodzież ZSGH z opiekunkami panią J. Dubert i R. Król-Klusek wzięła udział w I Kongresie Rzemiosła, którego hasłem przewodnim była „Sztuka łączenia tradycji z nowoczesnością”.

23 września uczestnicy spotkali się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego przy ul. Warzywnej w Poznaniu. Program obejmował prelekcje i panele dyskusyjne dotyczące m.in.:
•    funkcjonowania Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa,
•    działań wielkopolskiego rzemiosła na rzecz kształcenia zawodowego,
•    wyzwań i kierunków rozwoju edukacji zawodowej,
•    promocji piekarni w Internecie (Jak upiec sukces w sieci),
•    trendów konsumpcji pieczywa: zdrowie, dieta, ekologiczne surowce i opakowania, zero waste,
•    przyszłości piekarstwa i nowych perspektyw związanych z wykorzystaniem owadów.

Po części merytorycznej uczestnicy mieli okazję zwiedzić nowo powstałe Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa i zapoznać się z jego ofertą szkoleniową. Na korytarzach szkoły prezentowały się firmy wspierające branżę: HERT (maszyny piekarskie), ZEELANDIA, PURATOS, KOMPLET (dodatki piekarskie), LovelyStencils (szablony do dekoracji pieczywa) oraz Mockmill (młynki żarnowe do świeżej mąki).

Drugiego dnia  Uczniowie na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, podczas targów POLAGRA, wzięli udział w warsztatach piekarskich. Poprowadzili je:
•    Mikołaj Rey – smakosz i finalista MasterChefa,
•    Marcin „Pielin” Kaczmarek – właściciel „Pracowni Bread Morning by Pielin”,
•    Jean-Paul Veziano – mistrz piekarstwa z Antibes (Francja).

Wydarzenie zostało zorganizowane przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu we współpracy z Miastem Poznań, Zespołem Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich, Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP oraz Uniwersytetem Ekonomicznym w Poznaniu. Kongres odbył się w ramach projektu „Utworzenie i funkcjonowanie Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa” dofinansowanego z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększenia Odporności.

Celem Kongresu było:
•    wskazanie kierunków rozwoju nowoczesnej edukacji zawodowej,
•    prezentacja inspirujących rozwiązań wspierających piekarstwo,
•    integracja środowiska edukacyjnego, rzemieślniczego i przedsiębiorców,
•    budowanie pozytywnego wizerunku kształcenia zawodowego i rzemiosła,
•    promocja nowoczesnych narzędzi rozwoju piekarstwa jako zawodu przyszłości,
•    stworzenie przestrzeni do wymiany wiedzy i doświadczeń,
•    wsparcie działalności Branżowego Centrum Umiejętności.

Kongres zgromadził licznych przedstawicieli branży piekarskiej, szkół branżowych i uczelni wyższych, a także ekspertów, praktyków i pasjonatów. Wśród gości znaleźli się m.in.: Piotr Bartosiak, Dyrektor Departamentu Kształcenia Zawodowego w Ministerstwie Edukacji Narodowej, Mariusz Wiśniewski, Wiceprezydent Miasta Poznania, Stanisław Butka, Prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP oraz Marek Skoraszewski, Prezes Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu.