18 listopada 2019 roku w pracowniach ZSGH odbyły się warsztaty SELGROS " Dzisiaj uczeń, jutro mistrz" dla szesnaściorga uczniów z klas 3 c, 3n, 3m, 3 k, 3e. Tym razem młodzi adepci sztuki kulinarnej poznawali tajniki i specyfikę kuchni europejskiej. Charakteryzowano dania kuchni europejskiej, poznawano potrawy typowe dla danego kraju. Uczniowie przygotowali dania obiadowe, pracując z krewetkami, polędwicą, schabem, dorszem. Młodzież wykorzystała do sporządzenia potraw dotychczas poznane techniki kulinarne. Podała warzywa jako dodatek, przygotowała musy, sosy, emulsje.
Partnerami rocznego projektu jest firma SELGROS, reprezentowana przez pana Piotra Hermann – Dyrektora Hali Selgros w Gdańsku i panią Agnieszkę Studzińską Kierownik Działu Obsługi Klienta, w całości finansująca przedsięwzięcie.
Zajęcia prowadzi, według autorskiego pomysłu, Paweł Wątor, współwłaściciel i szef kuchni Restauracji Eliksir, z wykształcenia kucharz i dietetyk. Doświadczenie zawodowe pan Paweł Wątor zdobywał na wyspach w prestiżowych restauracjach grupy Carice Holding na stanowisku Sous Chefa. Pracował także w warszawskim Amber Room jako zastępca Wojciecha Modesta Amaro, otwierał Gdańskiego Hiltona w utytułowanej Restauracji Mercato. Wraz z panem Mateuszem Trzeciakiem współtworzy firmę thefood.pl. Jest ekspertem kuchni molekularnej, której nadał nowy wymiar i znaczenie. Współtworzył książkę „Odkrywanie Smaków z Markiem Kondratem”, pomagał także twórczo przy książce „Kuchnia Polska XXI wieku” Wojciecha Modesta Amaro.
Były to już kolejne zajęcia.19.09.2019 roku młodzież zajęła się zgłębianiem tematyki związków Maillarda, karmelizacją, innymi obróbkami termicznymi, pojemnością cieplną. 2. 08.10.2019 roku pod kierunkiem pana Pawła Wątora uczniowie poznawali temat kwasów, uczyli się używać kwasy w technologii produkcji potraw, ustalali właściwe pH produktów, przygotowywali marynaty, poznali cukry, wpływ na żele i białka, obróbkę chemiczną. Tematem spotkania 30.10.2018 były produkty specjalne: agar, albumina, isomat, lecytyna, guma ksantanowa.
Możliwość pracy na produktach dostarczanych przez firmę Selgros pod opieką wysokiej klasy specjalisty pana Pawła Wątora jest cenną lekcją dla uczniów.