29 września 2025 roku w Restauracji Belvedere odbyła się uroczysta inauguracja czwartego roku Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere – unikalnego programu edukacyjnego, który łączy pasję młodych adeptów sztuki kulinarnej z doświadczeniem najlepszych ekspertów branży HoReCa.

W rozpoczęciu roku szkolnego Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere wzięli udział: studenci, sponsorzy i patroni programu, trenerzy kulinarni, eksperci, delegacje szkół średnich oraz media. Głównymi bohaterami pozostało jednak 24 uczniów Akademii. Był to dla nich czas pełen pozytywnych wrażeń, ponieważ właśnie tego dnia mogli poczuć się pełnoprawnymi uczestnikami tego unikalnego projektu.

Uroczystość otworzyła inicjatorka Akademii i prezes Belvedere Gourmet Group – Elżbieta Nitsze, wraz z prowadzącym wydarzenie – Pawłem Grubą, ekspertem kulinarnym i twórcą podcastu Grube Rozmowy. Organizatorzy przedstawili program IV edycji i misję Akademii: wspieranie młodzieży w drodze do mistrzostwa kulinarnego i budowanie przyszłości polskiej gastronomii na poziomie światowym.

Miło nam, że w gronie szczęśliwych wybrańców znalazły się uczennice naszej szkoły podopieczne pani Joanny Dubert Magdalena Bławat z 5m i Alessia Czyżyk z 4n, które przeszły wieloetapową rekrutację. 8 września po egzaminach ustnym i pisemnym spośród 70 kandydatów z 30 szkół wyłoniono 24 studentów reprezentujących 18 placówek w całej Polsce (w tym 9 nowych szkół w projekcie). Podczas inauguracji młodzi adepci otrzymali zestawy, które symbolicznie i praktycznie otwierają ich kulinarną drogę w Akademii – spersonalizowane kitle przygotowane przez firmę Cheman, profesjonalne noże ufundowane przez markę Hendi oraz akcesoria cukiernicze od Akademii Czekolady Callebaut. Dopiero potem nastąpił uroczysty moment pasowania na studentów IV edycji.

Program roku obejmuje 15 całodniowych warsztatów i 120 godzin zajęć praktyczno-teoretycznych prowadzonych przez 14 trenerów kulinarnych i grono ekspertów merytorycznych (m.in. Mikołaj Rey, Tomasz Łagowski, Paweł Kałuski, dr Józef Sadkiewicz, Marcin Szachowicz, Sylwia Zając, Mariusz Melcer, Michał Karadżow, Kamil Szulc, Dawid Makurat, Michał Iwaniuk, Małgorzata Krakowiak, Jarosław Kołodziejek).

Akademia Mistrzów Smaku to dziś kilkudziesięciu trenerów kulinarnych – od mistrzów kuchni francuskiej, włoskiej czy tajskiej, po przedstawicieli młodego pokolenia szefów kuchni i członków organizacji Bocuse d’Or. To ogromny kapitał, z którego jesteśmy dumni. Przy tworzeniu harmonogramu warsztatów zawsze dbamy o to, by program nie był powtarzalny i by z roku na rok wnosił nową wartość merytoryczną. Dlatego nie każdy trener prowadzi zajęcia w każdej edycji – część wraca w kolejnych latach, część pracuje w duetach, jeśli temat warsztatu tego wymaga. Taka formuła pozwala nam zachować świeżość i rozwój Akademii, a także otwiera przestrzeń do zapraszania gości specjalnych – szefów kuchni zagranicznych restauracji z gwiazdkami Michelin.” – podkreśla Elżbieta Nitsze, inicjatorka Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere.

Ogromnym wyróżnikiem Akademii jest tradycja zapraszania do prowadzenia warsztatów szefów kuchni zagranicznych restauracji uhonorowanych gwiazdkami Michelin. W ubiegłym roku studenci mieli okazję spotkać się z Christopherem Haatuftem, szefem restauracji Lysverket w Norwegii, który wprowadził ich w tajniki współczesnej kuchni skandynawskiej. W tym roku tę wyjątkową misję przejmie Bob Mazur, szef kuchni londyńskiego Seafood Bar w prestiżowej dzielnicy Soho, który przez sześć lat współpracował ramię w ramię z Gordonem Ramsayem. Możliwość nauki od zagranicznych mistrzów kuchni na tym poziomie stanowi o wyjątkowości Akademii Mistrzów Smaku w skali całego kraju.

Szczególne miejsce w Akademii zajmują Mecenasi, bez których projekt nie mógłby rozwijać się w tak dynamicznym tempie. Chefs Culinar, jako Główny Mecenas,  zapewnia studentom dostęp do najwyższej jakości produktów spożywczych oraz do pracy w jednym z najnowocześniejszych studiów kulinarnych w Polsce – Chefs Atelier w Wiskitkach. Ramię w ramię z nimi działa Rational AG, dostarczając innowacyjne rozwiązania technologiczne i umożliwiając młodym adeptom naukę na najnowszych urządzeniach podczas warsztatów w studiu kulinarnym Rational. Firma ta dodatkowo funduje nagrodę dla drugiego najzdolniejszego studenta roku, podkreślając wagę konsekwentnego rozwoju i inwestowania w przyszłość. Z kolei Akademia Czekolady Callebaut od początku istnienia Akademii nie tylko wyposaża uczniów w surowce, ale także wskazuje i nagradza Najlepszego Cukiernika Edycji, zapraszając zwycięzców na specjalistyczne szkolenia w łódzkiej Akademii Czekolady. Wszyscy partnerzy łączy wspólna misja – troska o młodych i wiara w to, że inwestując w ich edukację, inwestują w przyszłość polskiej gastronomii.

Rangę Akademii dodatkowo podkreślają jej patroni honorowi: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, której wykładowcy zasilają grono ekspertów merytorycznych, Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego, a także Bocuse d’Or – organizator najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie. W tym roku potwierdzony został m.in. warsztat prowadzony przez Pawła Kałuskiego, członka Akademii Bocuse d’Or Poland oraz dr Józefa Sadkiewicza, wybitnego technologa żywności, specjalisty w żywieniu klinicznym i sportowców.

Akademia stawia nie tylko na technikę i smak, ale także na kompetencje miękkie: pracę zespołową, komunikację, autoprezentację i zarządzanie rozwojem osobistym. Zajęcia odbywają się w prestiżowych przestrzeniach partnerów, m.in. Chefs Atelier by Chefs Culinar, Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre, Akademii Czekolady Callebaut, Instytucie Sadkiewicza, studiu Rational, w Hotelu Sofitel Warsaw Victoria oraz w Restauracji Belvedere.

Tradycyjnie, najlepsi studenci otrzymają nagrody – od specjalistycznych kursów i szkoleń po staże zagraniczne. Ogłoszono m.in. pakiet nagród cukierniczych od Akademii Czekolady Callebaut i Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre oraz wyróżnienie dla 2. miejsca fundowane przez Rational AG. Nagrodą główną, której sponsorem jest organizator Akademii – Belvedere Gourmet Group, będzie staż w trzygwiazdkowej restauracji Noor w Kordobie u Szefa Paco Moralesa, który otrzymał również wyróżnianie w 2024 r. postaci 3 noży w prestiżowym konkursie The Best Chef Awards.

Na zakończenie inauguracji na scenie wystąpił Robert Sowa, jeden z najbardziej uznanych szefów kuchni w Polsce i ambasador polskiej gastronomii. Podkreślił on, że Akademia Mistrzów Smaku imponuje nie tylko skalą, lecz przede wszystkim jakością i merytorycznym podejściem do edukacji młodzieży. Zwrócił uwagę na wielowymiarowość projektu – od kuchni słonej, rozwijanej pod okiem wybitnych trenerów kulinarnych, po ścieżkę cukierniczą, gdzie adepci pracują z aż trzema mistrzami, w tym z jednym z najbardziej utytułowanych cukierników w Polsce – Michałem Iwaniukiem, oraz z Kamilem Szulcem, Lead Chefem Akademii Czekolady Barry Callebaut w regionie Europy Środkowo-Wschodniej.

Robert Sowa zwrócił się do studentów z mocnym przesłaniem, aby w pełni korzystali z możliwości, jakie daje im Akademia – od nauki w kuchni wyposażonej w sprzęt najwyższej klasy, przez pracę z unikalnymi surowcami, aż po kontakt z autorytetami branży. Podkreślił, że podobnie jak marka Belvedere od lat jest synonimem jakości w gastronomii, tak samo Akademia, wspierana przez Mecenasów i trenerów, zapewnia edukację na poziomie, który może otworzyć młodym drzwi do międzynarodowej kariery.

Inaugurację zakończył koktajl przygotowany przez Restaurację Belvedere, po którym studenci rozpoczęli pierwsze warsztaty z Tomaszem Łagowskim, szefem kuchni Belvedere i trenerem Akademii.

Organizatorzy wyrazili ogromne podziękowania mecenasom projektu i sponsorom IV Edycji Akademii Misztrzów Samu by Belvedere:: Chefs Culinar, Rational AG (główni mecenasi), Akademii Czekolady Callebaut, Sempre, Unilever, Hendi, ChemaN, Winterhalter Gastronom Polska Dajar HoReCa, Nespresso, Natura Dystrybucja, Hotel Sofitel Warsaw Victoria, Cremajo, Las Kalisz. Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Izbie Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego oraz Bocuse d'Or Poland.

Serdecznie gratulujemy dziewczętom! Dziękujemy pani Joannie Dubert za inspirowanie młodzieży do rozwijania pasji kulinarnych.