W ramach projektu realizowanego przez Gminę Miasta Gdańsk dofinansowanego z Funduszy Europejskich Gdańsk Miastem Zawodowców - podniesienie jakości edukacji zawodowej, którego celem jest zwiększenie poziomu zatrudnialności absolwentów szkół poprzez podniesienie jakości kształcenia zawodowego, podniesienie atrakcyjności i zwiększenie dostępności poradnictwa zawodowego, w ZSGH odbyły się warsztaty carvingu.
Zajęcia poprowadziła pani Dominika Sadowska, z firmy Carving-art PAweł Sztenderski, wykwalifikowana instruktorka carvingu, wicemistrzyni Europy, dwukrotna zdobywczyni Pucharu Polski w carvingu, wicemistrzyni Polski w carvingu, zwyciężczyni Dyniovego Sampionatu, indywidualna srebrna medalistka Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA, wyróżniona na Międzynarodowych Mistrzostwach Japonii w Carvingu.
Celem 20 godzinnego kursu na poziomie podstawowym z elementami poziomu średniozaawansowanego było zapoznanie kursantów z wiedzą na temat carvingu, przekazanie wiedzy praktycznej jak i teoretycznej oraz zachęcenie do ćwiczenia nowych umiejętności z dziedziny carvingu, które mogą zapewnić dalszy rozwój i sukces na rynku pracy.
Program kursu rozpoczął się od krótkiego wstępu teoretycznego, dzięki któremu uczniowie dowiedzieli się o narzędziach niezbędnych do rzeźbienia, rodzajach cięć oraz sposobie zabezpieczania wykonanych prac z warzyw i owoców.
Uczniowie rzeźbili m. in. liście z cukinii, dekoracje z papryczek pepperoni oraz motyw tajski na melonie, który jest dosyć prostym wzorem, natomiast bardzo efektowym, co przyczyniło się do dużego entuzjazmu wśród uczniów. Innym ćwiczeniem były także ptaszki miłości wykonywane z cykorii i białej rzodkwi, chryzantema z kalarepy, aster, szyszka z marchewki, motyw kwiatowy na jabłku.
Kursanci wykazali się sporymi umiejętnościami, pracowali z dużym zaangażowaniem.
Każdy z uczestników kursu otrzymał zaświadczenie ukończenia szkolenia, książkę „Sztuka Carvingu. Kurs Podstawowy. Podręcznik do ćwiczeń“ autorstwa Pawła Sztenderskiego i Dominiki Sadowskiej, noże do carvingu.