30 września w Poznaniu odbył się finał Konkursu Kulinarnego WorldSkills Poland, w którym wzięło udział 10 najlepszych młodych kucharzy walczących o możliwość reprezentacji Polski w konkurencji Gotowanie w największym europejskim konkursie umiejętności zawodowych dla młodzieży EuroSkills 2020 w austriackim Graz.
W jury zasiedli znawcy sztuki kulinarnej z Polski i z zagranicy:
Iwona Niemczewska Chef Ekspert z Polski - przewodnicząca komisji
Antti Porna Chef Expert z Finlandii
Sean Owens Chef Expert z Wielkiej Brytanii
Evgenii Irishkin Chef Expert z Rosji
Zoltan Kis Chef Expert z Węgier
Wśród zawodników Konkursu WorldSkills Poland 2019 znalazła się uczennica klasy IV l Kinga Piotrowska.
Zadaniem konkursowym podczas finału było wykonanie od podstaw:
- przekąski ciepłej o gramaturze 90 - 120 g składającej się minimum ze składników obowiązkowych, 1 sosu, 2 dodatków i składnika obowiązkowego: pomidora
- dania głównego o gramaturze 200 - 240 g złożonego minimum ze składników obowiązkowych: pstrąga, 1 sosu, skrobi i jednego dowolnego warzywa w 3 postaciach, 1 tajemniczego składnika: lubczyku
- wykonanie zadania sprawdzającego podstawowe umiejętności z zakresu sztuki kulinarnej: krojenia warzyw i owoców w julienne (równe słupki o długości 5 cm, kwadrat w przekroju poprzecznym 2x2 mm)
Kinga przygotowała krewetki w tempurze prosecco z chilli dżemem i espumą pomidorową oraz pstrąga w towarzystwie topinamburu z oliwą bazyliową i paprykową, sosem velude, z emulsją z lubczyku i fondatem z batatów.
Serdecznie gratulujemy Kindze i pani Joannie Dubert, która przygotowała uczennicę do konkursu.