26 września 2019 roku odbył się w ZSGH etap szkolny Konkursu Kulinarnego Dla Szkół Gastronomicznych będący eliminacją do międzynarodowego finału konkursu Les Chefs En Or 2020 w Paryżu, w kategorii Uczeń. Organizatorem konkursu byli Transgourmet i Selgros Cash&Carry. Oprócz ZSGH z Gdańska w konkursie biorą udział uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie, Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 4 w Łodzi, Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
Rywalizacja składa się z dwóch etapów: eliminacji szkolnych, w wyniku których wyłonionych zostanie dwóch najlepszych uczniów z każdej szkoły oraz wielkiego finału, który odbędzie się 20 listopada w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie. Uczniowie zawalczą o udział w Les Chef en Or we Francji. Na zwycięzcę, oprócz możliwości reprezentacji kraju na międzynarodowej arenie, czeka staż pod okiem utytułowanego szefa kuchni Andrea Camastry, w restauracji Senses wyróżnionej gwiazdką Michelin, stypendium z przeznaczeniem na rozwój oraz cykl szkoleń z ekspertami w Instytut Kulinarny Transgourmet.
Le Chefs en Or to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Europie. Zmagania najlepszych kucharzy organizowane są przez Transgourmet Francja i odbywają się co dwa lata podczas targów Equip Hotel w Paryżu. Konkurs rozgrywa się w dwóch kategoriach: profesjonalistów i uczniów. Międzynarodowemu składowi jurorskiemu przewodniczy Thierry Marx, jeden z najwybitniejszych szefów kuchni w świecie, stojący na czele restauracji luksusowego hotelu Mandarin Oriental, w tym dwugwiazdkowej Sur Mesure.
Najpierw 19 września odbyły się warsztaty kulinarne Selgros Cash&Carry " Dzisiaj uczeń, jutro mistrz" pod okiem szefa kuchni Pawła Wątora., podczas których młodzież ZSGH przygotowywała się do konkursu.
Następnie uczniowie przystąpili do konkursu. W rywalizacji wzięło udział siedem zespołów: Maja Malinska-Klaudia Behrent, Natalia Rostkowska- Agnieszka Mielewska, Mateusz Mierzejewski-Amelia Wydrzyńska, Aleksandra Hallman-Natalia Kubiak, Dominik Marszałkowski- Natalia Żołopa, Pleban Jakub-Jakub Chudy, Kinga Piotrowska-Jakub Owczarek.
Uczniów oceniało jury w składzie Piotr Hermann Dyrektor hali Selgros Cash&Carry, Bartosz Peter Kapitan Narodowej Reprezentacji Polskich Kucharzy, Adam Woźniak z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Paweł Wątor współwłaściciel Restauracji Eliksir, prowadzący w ZSGH warsztaty Selgros Cash&Carry " Dzisiaj uczeń, jutro mistrz".
Pierwsze miejsce zajęli Kinga Piotrowska i Jakub Owczarek. Drugie przyznano Aleksandrze Hallman i Natalii Kubiak. Uczniowie wezmą udział w II etapie eliminacji w Instytucie Kulinarnym 20 listopada 2019 roku oraz treningu w Instytucie Kulinarnym, który odbędzie się 14 października 2019 roku. Trzymamy kciuki.
O konkursie też: