Gdy 28.11.2021 roku samolot z naszymi uczniami na pokładzie wylądował w Rębiechowie z ulgą można było powiedzieć: „Udało się!”. Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie zrealizowaliśmy drugą mobilność w ramach projektu Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe”, tym razem w Maladze w Hiszpanii. Z uwagi na niesprzyjającą realizacji projektu sytuację epidemiczną skutkującą nauką w trybie online, lockdown-em oraz towarzyszącą we wszystkich aspektach życia niepewnością wielu uczestników z pierwszej rekrutacji zrezygnowało z udziału w projekcie i tylko pięcioro wytrwale i z ufnością czekało na upragniony staż w słonecznej Andaluzji. Wymagało to dwukrotnego aneksowania, a okres jego trwania był przedłużany. Następne dwie rekrutacje dodatkowe pozwoliły wyłonić kolejnych uczestników, wśród których też była znacząca rotacja, dlatego Zespół Projektowy musiał wykazać się szczególną gotowością na zmiany i nieustanie monitorować bieżącą sytuację. Ostatecznie, po przeprowadzonym przygotowaniu językowo-pedagogiczno-kulturowym również częściowo prowadzonym online, w dniu 31.10 o godzinie 4:00 na lotnisku w Rębiechowie rozpoczęła się nasza podróż do Hiszpanii.
Grupę łącznie stanowiło 14 uczniów naszej szkoły z klas III i IV o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa i kelner oraz jeden absolwent branżowej szkoły w zawodzie kucharz, a towarzyszyły im p. Ewa Laskowska, nauczycielka przedmiotów zawodowych i Anna Pawelec, koordynatorka projektu. Malaga powitała nas słońcem, ciepłem, widokiem pierwszych bożonarodzeniowych dekoracji. Mimo długiej podróży zaraz po zakwaterowaniu udaliśmy się na spacer po okolicy i odbyliśmy pierwszą sesję fotograficzną, podczas której nie zabrakło wspólnego zdjęcia przy ławeczce Picassa, artysty urodzonego w Maladze i tutaj stawiającego swoje pierwsze kroki w sztuce. Poznaliśmy najważniejsze miejsca, które przez kolejne dni naszego pobytu często mijaliśmy: majestatyczny budynek katedry, jej fasady nie sposób było zmieść w zwykłym kadrze, wypełnione barami i restauracjami oraz tętniące życiem place Carbon i del Siglo, Plac Konstytucji i reprezentacyjną ulicę Markiza de Larios ozdobione najpiękniejszymi w całej Hiszpanii dekoracjami świątecznymi. Podziwialiśmy zawieszony nad Malagą i pięknie oświetlony zamek Gibralfaro wraz z jego murami. Następnie dotarliśmy do siedziby opiekującej się nami instytucji partnerskiej Universal Mobility.
W drugim dniu pobytu w siedzibie Universal Mobility stażyści odbyli krótkie szkolenie językowe i zapoznali się ze swoimi zakładami pracy oraz tutorami. Miejscami praktyk były restauracje i hostele, w których stażyści i stażystki zostali przyjaźnie przyjęci. Młodzież od pierwszych dni mogła liczyć na pomoc oraz wsparcie załogi, a początkowy stres towarzyszący jej w pierwszych dniach stażu szybko minął. Instytucja partnerska wybrała dla naszych uczniów restauracje specjalizujące się w różnych kuchniach: fusion, andaluzyjskiej, japońskiej i wegańskiej, które łączył wspólny element: możliwość pracy na produktach typowych dla tego regionu Hiszpanii: owocach morza, owocach, warzywach. Staż w hostelach sieci Feel, umożliwił naszym uczniom naukę obsługi nowego systemu rezerwacji gości Master Yield 2021, ale przede wszystkim kontakt z gościem podczas czynności wykonywanych w recepcji, jak i poza nią. Uczniowie kształcący się zarówno w dziedzinie gastronomii i hotelarstwa mieli okazję doskonalić posiadane umiejętności, jak również nabyć nowe wynikające ze specyfiki miejsc, w których odbywali swoje staże. Bez względu na to, czy zakłady odpowiadały na potrzeby konsumentów poszukujących dań kuchni typowo hiszpańskiej lub inspirowanej innymi trendami i kierunkami świata, czy zaspokajał potrzeby globtroterów przemierzających Europę, wszyscy stażyści zgodnie podkreślali, że cenią sobie atmosferę pracy, życzliwość, wyrozumiałość i spokój, których doświadczyli i na pewno zapamiętają na długie lata.
Praktykom i stażom w Maladze towarzyszył również bogaty program kulturowy. Trudno zapomnieć zachody słońca nad Malagą zwłaszcza te podziwiane z dachu katedry i punktu widokowego ulokowanego na wzgórzu między Alkazabą a zamkiem Gibralfaro. Na zawsze zapamiętamy biel domów w stylu mudejar kontrastującą z błękitem nieba w niewielkiej Frigilianie, nazywanej najpiękniejszym pubelo blanco w całej Andaluzji, czy jaskinię w Nerja z jedną z największych kolumn stalagmitowych na świecie oraz widok szmaragdowego morza rozbijającego się o skały, który podziwialiśmy z tarasu widokowego nazywanego Balkonem Europy. Duże wrażenie wywarł na uczniach spontaniczny, jednodniowy wypad do stolicy Sewilli. Wspominać będziemy spacer po jedynym w swoim rodzaju, eleganckim Placu Hiszpańskim, zwiedzanie Alkazary i jej ogrodów z przechadzającymi się tam pawiami, wędrówki wąskimi uliczkami najstarszej części miasta, panoramę okolicy z punktu widokowego nazywanego Setas de Sevilla albo Metropol Parasol. Krótki wyjazd wystarczył, aby zakochać się w architekturze i klimacie tego miasta i pragnąć tu powrócić, żeby dokładniej się w nim zatopić. Miesięczny pobyt w Maladze pozwolił stażystom dobrze poznać zakamarki miasta, ale także był okazją na smakowanie specjałów kuchni andaluzyjskiej i doświadczenia hiszpańskiej „mañana”- spokoju i dystansu do rzeczy, na które nie ma się wpływu.
Obok walorów zawodowych i kulturoznawczych warto też wspomnieć o aspekcie społecznym: mieszkanie z grupą rówieśników, dzielenie się obowiązkami domowymi, organizowanie wspólnych zajęć z pewnością pozytywnie wpłynęło na kształtowanie postaw prospołecznych wśród uczestników projektu, a każdy z nich wrócił do Polski bardziej samodzielny i odważny, chociażby w zakresie posługiwania się językami obcymi.
Autor: Anna Pawelec, koordynatorka projektu