6 października 2018 roku w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal w Warszawie odbyła się VII edycja Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność zorganizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów kuchni oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Celem konkursu była popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.
Finałowe potrawy przygotowali autorzy 10 najlepszych przepisów, które oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz uznanych szefów kuchni, Pana Jarosława Uścińskiego–Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Pana Piotra Szczygielskiego – członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Pana Łukasza Konika – Wiceprezesa Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Zgodnie z regulaminem konkursu, komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, walory organoleptyczne, dobór składników, pracochłonność i prezentacja potrawy. Nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy, czystością pracy, dbałością o surowce, zachowaniem prawidłowych technik kulinarnych i procesów technologicznych, przestrzeganiem receptury, sprzątnięciem stanowiska oraz brakiem opóźnienia w czasie pracy czuwała komisja techniczna składająca się z techników kulinarnych: Pana Zbigniewa Łęgowskiego członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Pana Konrada Birka członka Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Pana Marcina Molik – członka klubu Szefów kuchni, Pana Pawła Kałuskiego Generalnego Szefa Kuchni Marriott Centrum.
Po naradzie komisji konkursowej oraz komisji technicznej ogłoszono i nagrodzono zwycięzców konkursu.
Nagrody główne zdobyli:
I miejsce nagroda w kwocie 3200,00 zł – Daniel Bauer pod opieką Pani Ilony Pietrowskiej Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi, przepis na Jabłko/seler naciowy/truskawka/palona pszenica
II miejsce nagroda w kwocie 2600,00 zł– Kacper Serafińczuk pod opieką Pani Renaty Król-Klusek, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku, przepis na Miód polski
III miejsce nagroda w kwocie 2200,00 zł – Dominika Bonikowska oraz Radosław Hebel pod opieką Pani Bożeny Demytruk – Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni na przepis Sernik miodowy na kruszonce z fasoli, z curdem wiśniowym, miętową espumą oraz sezamkiem z czarnuszką
Gratulujemy Kacprowi i życzymy mu wielu sukcesów w dorosłym życiu, rozwijania pasji gastronomicznych.