29 października 2019 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku odbywa się VI Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia.

Honorowy Patronat nad imprezą objęli Marszałek Województwa Pomorskiego, Pomorski Kurator Oświaty, Prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej w Polsce Pan Maciej Dobrzyniecki,  Prezes Stowarzyszenie Kucharzy Polskich Pan Krzysztof Szulborski.

Patronat medialny nad imprezą objął Przegląd Gastronomiczny.

Celem imprezy jest propagowanie czytelnictwa, zapoznanie się z twórczością klasyków i pisarzy współczesnych, kształtowanie postaw kreatywnych poprzez szukanie inspiracji kulinarnych w innych dziedzinach sztuki, zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, rozbudzanie wrażliwości estetycznej, podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego, propagowanie idei, że artystą można być również w dziedzinie sztuki kulinarnej.

 

W tym roku będziemy gościć piętnaście szkół. 

  1. Zespół Szkół Agrobiznesu z Człuchowa
  2. Technikum nr 3 przy Zespole Szkół Zawodowych z Giżycka
  3. Zespół Szkół z Nowego Dworu Gdańskiego
  4. Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego z Rumi
  5. Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Tony Halika ze Świdnicy
  6. Zespół Szkół Ekonomicznych im. ks. Janusza Pasierba z Tczewa
  7. Niepubliczna Szkoła Rzemiosła im. Św. Józefa z Wejherowa
  8. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska
  9. Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego z Poznania
  10. Zespół Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika z Koszalina
  11. Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Murowanej Gośliny
  12. Zespół Szkół Gastronomicznych z Łodzi
  13. Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych z Gdyni
  14. Powiatowy Zespół Szkół nr 1 z Kościerzyny
  15. Zespół Szkół Gospodarczych z Elbląga

 

Uczestnicy startujący w zespołach dwuosobowych, inspirując się literackimi opisami potraw, przygotują zakąskę i deser oraz prezentację potraw.

W tym roku uczniowie natchnienie do swoich zakąsek i deserów szukali między innymi w wierszach J. Tuwima, J. Kasprowicza, J. Andrzeja Morsztyna, B. Leśmiana, w bajkach I. Krasickiego, w „Mitologii” J. Parandowskiego, w utworach klasycznych w „Panu Tadeuszu” A. Mickiewicza, w „Weselu” S. Wyspiańskiego, w „Krzyżakach” H. Sienkiewicza, w „Mendlu Gdańskim” M. Konopnickiej, w „ W stronę Swanna” M. Prousta, w „Senniku współczesnym” T. Konwickiego, w „Miazdze” J. Andrzejewskiego, w „Opowiadaniach łowczego” W. Pola, a także w utworach literatury popularnej : „Grze o tron-Nawałnicy mieczy” G. R. R. Martina, „Początku” D. Browna, F. Flagg „Smażonych zielonych pomidorach”, A. Veloso „ Zapachu kwiatów kawy” oraz w literaturze dziecięcej „Pinokiu” C. Collodiego, w tekście  „Krowa Matylda nie może zasnąć” A. Steffensmeiera.

 

Rangę konkursu podnosi wieloletnia współpraca z profesjonalnym jury. W tym roku zasiądą w nim:

Przewodniczący jury:

  1. Maciej Dobrzyniecki Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce
  2. Krzysztof Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich

Kucharze

Jury degustacyjne

  1. Tomasz IWANCA zastępca Szef Kuchni Hotelu Grand
  2. Grzegorz Nakrajnik Szef kuchni Restauracji La Cucina w Gdańsku
  3. Jacek Faltyn Executive Chef Grupy Dobry Hotel 
  4. Paweł Wątor Szef kuchni Restauracji Eliksir
  5. Łukasz Miecznikowski Szef kuchni Hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto
  6. Paweł Stawicki – szef kuchni hotelu Hilton Gdańsk

Jury techniczne

  1. Przemysław Langowski - Restauracja Magiel  w Hotelu Almond
  2. Bartosz Rozbiegała Szef kuchni Restauracja Porto Santo by Magda Gessler
  3. Krzysztof Gradzewicz  - Head Chef Radisson Gdańsk Hotel&Suites 
  4. Adrian Gabryszak - M15 Restaurant & Bar & Sauny Sopot
  5. Adam Woźniak – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
  6. Janusz Małyszko Szef kuchni Hotelu Sadova

Cukiernicy:

Jury degustacyjne

  1. Marek Moskwa Współwłaściciel cukierni Cremo
  1. Mateusz Dziwosz zastępca szefa Hotelu De Silwa w Malbork
  2. Paweł Mieszała właścicielem Cukierni Pawlova
  3. Ilnicki Krzysztof właściciel Cukierni Umam
  4. Tomasz Deker Właściciel brasserie Tu Można Marzyć  by Tomasz Deker
  5. Michał Wiśniewski Szef Cukierni Hotelu Haffner

 Jury techniczne:

  1. Maciej Majzon Wójtowicz Szef Akademii Czekolady 
  2. Wojciech Rzepecki szef cukierni Hotel Courtyard By Marriott Gdynia
  3. Robert Antonowicz  Właściciel cukierni Baccate
  4. Sławomir Gordon  Restauracja Meridian Sopot
  5. Patryk Szczepański  Właściciel cukierni „Pure Sugar”
  6. Wiesław Kuhr  zastępca szefa cukierni Umam

Jury literackie:

  1. dr Małgorzata Paszylka-Glaza historyk sztuki, kustosz i kurator zbiorów sztuki nowoczesnej Muzeum Narodowego w Gdańsku
  2. Dominika Ringwelska Nauczyciel Konsultant ds. diagnoz i analiz oraz edukacji polonistycznej i kulturalno-artystycznej Centrum Edukacji Nauczycieli w Gdańsku
  3. dr Tomasz Szturo zastępca Dyrektora ds. edukacji i zbiorów Muzeum II Wojny Światowej

Jury design:

  1. dr Maja Głuchowska Prodziekan Wydziału Ekonomii I Zarządzania WSB w Gdyni
  2. Dominika Czechowska Menadżer Kierunku Turystyka I Rekreacja WSB w Gdyni

 

W trakcie konkursu odbędą się pokazy dla uczniów, gości i nauczycieli:

Innowacja na talerzu- prowadzący Bartosz Miecznikowski, sponsor: Grand Hotel Sopot

Warsztaty  bezglutenowej kuchni wegańskiej z Atelier Smaku Jola Słoma i Mirek Trymbulak

Pokaz Firmy MAXIMUS- Deser inaczej (prowadzący Kamil Szulc z Restauracji Kubicki Mistrz Polski w Przygotowaniu Deseru Expo Sweet 2018 Sponsor: Jarosław Marczewski Firma MAXIMUS)

Pokaz Ryby na talerzu - prowadzący Andrzej Wielgosiński Szef Kuchni Novotel Gdańsk Marina, sponsor: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Konkurs wsparli, Dobry Hotel Leszek Mięczkowski, Miasto Gdańsk, Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Pruszczu Gdańskim, firma MAXIMUS -Jarosław Marczewski, Wyższa Szkoła Bankowa, Selgros, Społem, Mark, Atelier Smaku, Akademia Czekolady, Callebaut, Dajar, Hotelu Szydłowski, Hotel Mercure Gdańsk Stare Miasto, Sofitel Grand Sopot, Novotel Gdańsk Marina.