29 października 2019 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku odbywa się VI Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia.
Honorowy Patronat nad imprezą objęli Marszałek Województwa Pomorskiego, Pomorski Kurator Oświaty, Prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej w Polsce Pan Maciej Dobrzyniecki, Prezes Stowarzyszenie Kucharzy Polskich Pan Krzysztof Szulborski.
Patronat medialny nad imprezą objął Przegląd Gastronomiczny.
Celem imprezy jest propagowanie czytelnictwa, zapoznanie się z twórczością klasyków i pisarzy współczesnych, kształtowanie postaw kreatywnych poprzez szukanie inspiracji kulinarnych w innych dziedzinach sztuki, zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, rozbudzanie wrażliwości estetycznej, podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego, propagowanie idei, że artystą można być również w dziedzinie sztuki kulinarnej.
W tym roku będziemy gościć piętnaście szkół.
- Zespół Szkół Agrobiznesu z Człuchowa
- Technikum nr 3 przy Zespole Szkół Zawodowych z Giżycka
- Zespół Szkół z Nowego Dworu Gdańskiego
- Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego z Rumi
- Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Tony Halika ze Świdnicy
- Zespół Szkół Ekonomicznych im. ks. Janusza Pasierba z Tczewa
- Niepubliczna Szkoła Rzemiosła im. Św. Józefa z Wejherowa
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska
- Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego z Poznania
- Zespół Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika z Koszalina
- Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Murowanej Gośliny
- Zespół Szkół Gastronomicznych z Łodzi
- Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych z Gdyni
- Powiatowy Zespół Szkół nr 1 z Kościerzyny
- Zespół Szkół Gospodarczych z Elbląga
Uczestnicy startujący w zespołach dwuosobowych, inspirując się literackimi opisami potraw, przygotują zakąskę i deser oraz prezentację potraw.
W tym roku uczniowie natchnienie do swoich zakąsek i deserów szukali między innymi w wierszach J. Tuwima, J. Kasprowicza, J. Andrzeja Morsztyna, B. Leśmiana, w bajkach I. Krasickiego, w „Mitologii” J. Parandowskiego, w utworach klasycznych w „Panu Tadeuszu” A. Mickiewicza, w „Weselu” S. Wyspiańskiego, w „Krzyżakach” H. Sienkiewicza, w „Mendlu Gdańskim” M. Konopnickiej, w „ W stronę Swanna” M. Prousta, w „Senniku współczesnym” T. Konwickiego, w „Miazdze” J. Andrzejewskiego, w „Opowiadaniach łowczego” W. Pola, a także w utworach literatury popularnej : „Grze o tron-Nawałnicy mieczy” G. R. R. Martina, „Początku” D. Browna, F. Flagg „Smażonych zielonych pomidorach”, A. Veloso „ Zapachu kwiatów kawy” oraz w literaturze dziecięcej „Pinokiu” C. Collodiego, w tekście „Krowa Matylda nie może zasnąć” A. Steffensmeiera.
Rangę konkursu podnosi wieloletnia współpraca z profesjonalnym jury. W tym roku zasiądą w nim:
Przewodniczący jury:
- Maciej Dobrzyniecki Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce
- Krzysztof Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
Kucharze
Jury degustacyjne
- Tomasz IWANCA zastępca Szef Kuchni Hotelu Grand
- Grzegorz Nakrajnik Szef kuchni Restauracji La Cucina w Gdańsku
- Jacek Faltyn Executive Chef Grupy Dobry Hotel
- Paweł Wątor Szef kuchni Restauracji Eliksir
- Łukasz Miecznikowski Szef kuchni Hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto
- Paweł Stawicki – szef kuchni hotelu Hilton Gdańsk
Jury techniczne
- Przemysław Langowski - Restauracja Magiel w Hotelu Almond
- Bartosz Rozbiegała Szef kuchni Restauracja Porto Santo by Magda Gessler
- Krzysztof Gradzewicz - Head Chef Radisson Gdańsk Hotel&Suites
- Adrian Gabryszak - M15 Restaurant & Bar & Sauny Sopot
- Adam Woźniak – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
- Janusz Małyszko Szef kuchni Hotelu Sadova
Cukiernicy:
Jury degustacyjne
- Marek Moskwa Współwłaściciel cukierni Cremo
- Mateusz Dziwosz zastępca szefa Hotelu De Silwa w Malbork
- Paweł Mieszała właścicielem Cukierni Pawlova
- Ilnicki Krzysztof właściciel Cukierni Umam
- Tomasz Deker Właściciel brasserie Tu Można Marzyć by Tomasz Deker
- Michał Wiśniewski Szef Cukierni Hotelu Haffner
Jury techniczne:
- Maciej Majzon Wójtowicz Szef Akademii Czekolady
- Wojciech Rzepecki szef cukierni Hotel Courtyard By Marriott Gdynia
- Robert Antonowicz Właściciel cukierni Baccate
- Sławomir Gordon Restauracja Meridian Sopot
- Patryk Szczepański Właściciel cukierni „Pure Sugar”
- Wiesław Kuhr zastępca szefa cukierni Umam
Jury literackie:
- dr Małgorzata Paszylka-Glaza historyk sztuki, kustosz i kurator zbiorów sztuki nowoczesnej Muzeum Narodowego w Gdańsku
- Dominika Ringwelska Nauczyciel Konsultant ds. diagnoz i analiz oraz edukacji polonistycznej i kulturalno-artystycznej Centrum Edukacji Nauczycieli w Gdańsku
- dr Tomasz Szturo zastępca Dyrektora ds. edukacji i zbiorów Muzeum II Wojny Światowej
Jury design:
- dr Maja Głuchowska Prodziekan Wydziału Ekonomii I Zarządzania WSB w Gdyni
- Dominika Czechowska Menadżer Kierunku Turystyka I Rekreacja WSB w Gdyni
W trakcie konkursu odbędą się pokazy dla uczniów, gości i nauczycieli:
Innowacja na talerzu- prowadzący Bartosz Miecznikowski, sponsor: Grand Hotel Sopot
Warsztaty bezglutenowej kuchni wegańskiej z Atelier Smaku Jola Słoma i Mirek Trymbulak
Pokaz Firmy MAXIMUS- Deser inaczej (prowadzący Kamil Szulc z Restauracji Kubicki Mistrz Polski w Przygotowaniu Deseru Expo Sweet 2018 Sponsor: Jarosław Marczewski Firma MAXIMUS)
Pokaz Ryby na talerzu - prowadzący Andrzej Wielgosiński Szef Kuchni Novotel Gdańsk Marina, sponsor: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Konkurs wsparli, Dobry Hotel Leszek Mięczkowski, Miasto Gdańsk, Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Pruszczu Gdańskim, firma MAXIMUS -Jarosław Marczewski, Wyższa Szkoła Bankowa, Selgros, Społem, Mark, Atelier Smaku, Akademia Czekolady, Callebaut, Dajar, Hotelu Szydłowski, Hotel Mercure Gdańsk Stare Miasto, Sofitel Grand Sopot, Novotel Gdańsk Marina.