W dniach 17.11.2022 r. i 18.11.2022 r. w Kościerzynie odbyły się eliminacji regionalne w województwie pomorskim ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa na drobiowe smaki” objętego honorowym Patronatem Ministerstwa Edukacji i Nauki, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska oraz opatrzony znakiem Polska Smakuje.
Naszą szkołę reprezentowali Julia Połukord i Piotr Marcinkowski wspierani przez panią Joannę Dubert. Zmagania konkursowe trwały dwa dni. Pierwszego uczniowie przygotowali dwa dania konkursowe: zupę i danie główne. Drugiego dania wskazane przez szefa kuchni. Miło nam donieść, że Julia i Piotr okazali się bezkonkurencyjni i będą reprezentowali województka pomorskie w finale konkursu.
Gratulujemy Julii i Piotrowi oraz pani J. Dubert. Życzymy naszej drużynie miejsca na podium w finale!
Konkurs adresowany do uczniów szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym przebiega etapowo – w 12 regionach naszego kraju przeprowadzono eliminacje regionalne. Zwieńczeniem etapów regionalnych będzie wielki ogólnopolski finał konkursu przeprowadzony w prestiżowym miejscu spotkań kucharzy z całej Europy – Instytucie Kulinarnym Transgourmet, gdzie na co dzień trenuje Kadra Narodowa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni.
Głównym bohaterem konkursu jest kurczak – został nim nieprzypadkowo – projekt jest prowadzony przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Uczniowie biorący udział w konkursie prześcigali się w kreowaniu niezwykłych dań. Mieli również okazję uczestniczyć w wykładzie dietetyka na temat– zwalczanie mitów na temat szkodliwości mięsa drobiowego (obecność antybiotyków, hormonów wzrostu, GMO).