09 kwietnia 2025 roku w ZSGH w Gdańsku odbył się IX Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia.
Celem imprezy było propagowanie czytelnictwa, zapoznanie się z twórczością klasyków i pisarzy współczesnych, kształtowanie postaw kreatywnych poprzez szukanie inspiracji kulinarnych w innych dziedzinach sztuki, zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, rozbudzanie wrażliwości estetycznej, podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego, propagowanie idei, że artystą można być również w dziedzinie sztuki kulinarnej.
Honorowe patronaty nad konkursem objęli Pan Mieczysław Struk Marszałek Województwa Pomorskiego, Pan Grzegorz Kryger Pomorski Kurator Oświaty, Prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej w Polsce Pan Maciej Dobrzyniecki, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Pan Krzysztof Szulborski.
Gościliśmy zastępcę Dyrektora Wydziału Edukacji Urzędu Miejskiego w Gdańsku panią Magdalenę Lidzbarską, starszego wizytatora Kuratorium w Gdańsku pana Marka Nowickiego, pana dr Grzegorza Słupskiego – Członka Zarządu Akademii Gastronomicznej w Polsce, pana Mateusza Kossa Głównego specjalistę Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych KOWR OT w Pruszczu Gdańskim, Koło Gospodyń Wiejskich z Chwaszczyna: prezes Jolantę Wiercińską, członkinie: Joannę Jażdżewską, Bożenę Buczkowską, Krystynę Bichowską, Annę Tesmer, Annę Petkiewicz, Jarosława Marczewskiego właściciela Maximus, pana Marka Rusztyn właściciela firmy Mark.
W konkursie rywalizowali ze sobą uczniowie z trzynastu szkół. Uczestnicy startujący w zespołach dwuosobowych, inspirując się literackimi opisami potraw, przygotowywali zakąskę i deser oraz prezentację potraw przed jury degustacyjnym kucharskim, cukierniczym, literackim.
- Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych z Gdyni
Leon Jabłoński, Mateusz Drewa
zakąska
Aleksandra Puszkina, Eugeniusz Oniegin
Sterlet w szampańskiej emulsji
deser
Bolesław Leśmian, W malinowym chruśniaku
Malinowy chruśniak- wizja autorska
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska
Alessia Czyżyk, Małgorzata Krause
zakąska
Wisława Szymborska, Cebula
cebuliczna tartaletka
deser
Andrzej Sapkowski, Wiedźmin Czas Pogardy
Gruszka w kształcie miłości
- Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego z Poznania
Szymon Szeląg, Eryk Makowiak
zakąska
Antoine de Saint-Exupery, Mały Książę
Skarb Małego Księcia
deser
Antoine de Saint-Exupery, Mały Książę
Więcej niż Róża
- Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego z Rumi
Julia Magulska, Maja Dominik
zakąska
J.K.Rowling, Harry Potter Komnata Tajemnic
muffin jagodowy/biszkopt zielony/sos ciemny/piwo karmelowe bezalkoholowe
deser
J.K.Rowling, Harry Potter Komnata Tajemnic
łosoś confitowany metodą S/V sos miodowo-koperkowo-jogurtowy/tost razowy/pikle warzywne/szczypior julienne
- Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr2 z Gdańska
Oliwia Łopatowska, Natalia Liedtke
zakąska
Renata Piątkowska Piegowate opowiadanie
śledź marynowany
deser
Renata Piątkowska Piegowate opowiadanie
deser talerzowy – malina/ pistacja/ czarna porzeczka
- Technikum im. Gen. Józefa Hallera z Owidza
Agata Rożek, Amelia Szmukała
zakąska
Olga Tokarczuk, Bieguni
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i sosem szpinakowym
deser
Joanne HarrisJ, Czekolada
Pralinki czekoladowe serca z nadzieniem
- Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Lidzbarka Warmińskiego
Dominika Bazyluk, Zofia Mucha
zakąska
Bolesław Prus, Lalka
dzyndzałki Warmińskie z wędzonym serem podawane w emulsji parmezanowo- maślanej z chrupiącym z boczkiem oraz infuzowanym olejem ziołowym
deser
Elizabeth Gilbert, Jedz, módl się, kochaj
tartaletka cytrynowa z bezą włoską
- Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego z Zielonej Góry
Thomas Courtin, Lilianna Czyż
zakąska
Jan Brzechwa, Akademia Pana Kleksa
Przystawka-Rulonik Ambrożego
deser
Jan Brzechwa, Akademia Pana Kleksa
Bajkowy Kleks
- Powiatowy Zespół Szkół Technikum im. Rotmistrza Witolda Pileckiego z Przodkowa
Paulina Brylowska, Faustyna Flisikowska
zakąska
Jarosław Iwaszkiewicz, Panny z Wilka
kotleciki mielone z sosem majonezowo-jogurtowym
deser
Jarosław Iwaszkiewicz, Panny z Wilka
gruszki w miodzie
- Powiatowy Zespół Szkół nr 1 z Kościerzyny
Uczennice: Julia Wałdoch, Zuzanna Gostkowska
zakąska
Julia Child, Moje życie we Francji
krokieciki z soli z kozim serem/mayo pietruszkowe/crepes z pomarańczą/ratatouille/beszamel szafranowy
Agnieszka Zakrzewska, Życie jak czekolada
torcik czekoladowy / ganache dubajski z matcha / sezamek z pestek malin i czarnuszki
- Zespół Szkół Agrobiznesu w Człuchowie
Paweł Szulta, Julia Dalecka
zakąska
Władysław Stanisław Reymont, Chłopi
Pate z wątróbki
deser
Bolesław Leśmian, W malinowym chruśniaku
Malinowa chmurka
- Zespół Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika z Koszalina
Magdalena Bąk, Nikola Czupajło
zakąska
Juliusz Słowacki, Balladyna
Krwawy las
deser
Juliusz Słowacki, Balladyna
Serce Goplany
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. S. Staszica ze Swarożyna
Amelia Brzezińska, Karolina Leszczyńska
zakąska
Antoine se Saint- Exupery, Mały Książe
cukiniowy kwiat z B-612
deser
Lucy Maud Montgomery, Ania z Zielonego Wzgórza
rude szaleństwo
Jury w składzie:
Przewodniczący jury:
- dr Grzegorz Słupski – Członek Zarządu Akademii Gastronomicznej w Polsce
- Krzysztof Szulborski - Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
Jury literackie:
- UG dr hab. Zofia Pomirska z Zakładu Polonistyki Stosowanej Instytutu Filologii Polskiej Uniwersytetu Gdańskiego
- Dominika Ringwelska- Nauczyciel-konsultant edukacji polonistycznej i kulturalno-artystycznej w Pomorskim Centrum Edukacji Nauczycieli w Gdańsku
Jury kucharskie:
- Tomasz Iwańca – Szef Kuchni Hotelu Grand Hotel w Sopocie
- Krzysztof Gradzewicz - Szef kuchni at Hotel Mikołajki Leisure & SPA
- Adam Woźniak – Szef kuchni B13 Restaurant&Bar Gdańsk
- Andrzej Wielgosiński- Szef kuchni Hotelu Novotel Marina Gdańsk
- Bartosz Rozbiegała - Szef Kuchni W Restauracji Dom Zdrojowy Brzeźno
- Grzegorz Nakrajnik – Szef kuchni Ristorante Limoncello
- Tomasz Latos – Szef kuchni Mercury Stare Miasto Gdańsk
- Krzysztof Sobierajski- Szef Restauracji PG4 z Gdańska
- Paweł Stawicki- szef kuchni Restauracji Scoria w Bydgoszczy
- Artur Szymański- szef kuchni Hotelu River Style Hotel & SPA w Redzie
- Kazimierz Żołnowski- Mistrz kucharski, właściciel firmy Usługi Gastronomiczne Kazimierz Żołnowski z Kartuz
Jury cukiernicze:
- Tomasz Deker- Cukierniczy Mistrz Świata, właściciel autorskiej kawiarnio-piekarni
- Marek Moskwa – Mistrz Świata W Cukiernictwie, Właściciel Cukierni Cremo
- Paweł Mieszała - Mistrz Świata w Cukiernictwie, Właściciel Cukierni Pawlova, Studio 44, Kawiarni Kociak Poznań
- Robert Kasper – Sous chef Kaiser Patissere Hotel Radisson
- Piotr Wojda – Mistrz w zawodzie cukiernik z cukierni UMAM
- Michał Iwaniuk - współtwórca i współwłaściciel autorskiej cukierni Mazovia Patisserie w Hotelu Hilton w Warszawie
- Mateusz Dziwosz - Szef kuchni oraz Cukierni Hotelu De Silva w Malborku
- Maciej Majzon-Wójtowicz- Ambasador marki belgijskich czekolad Callebaut
- Maciej Wiśniewski współtwórca i współwłaściciel autorskiej cukierni Mazovia Patisserie w Hotelu Hilton w Warszawie
przyznało nagrody:
GRAND PRIX-NAGRODĘ W WYSOKOŚCI 2 TYSIĘCY ZŁ UFUNDOWANE PRZEZ MACIEJA DOBRZYNIECKIEGO PREZYDENTA POLSKIEJ AKADEMII GASTRONOMII, SPRZĘT KUCHARSKI od MIASTA GDAŃSK, HOTELOWI SOFITEL GRAND SOPOT:
dla Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Lidzbarku Warmińskim- Dominiki Bazyluk, Zofii Mucha.
NAGRODY RZECZOWE – VOCHERY UFUNDOWANE PRZEZ MIASTO GDAŃSK
I MIEJSCE ZA ZAKĄSKĘ W WYSOKOŚCI 1400 ZŁ ORAZ ZESTAW NOŻY UFUNDOWANY PRZEZ WYDZIAŁ ROZWOJU RYNKÓW ROLNYCH KOWR OT W PRUSZCZU GDAŃSKIM:
dla Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego z Poznania: Szymona Szeląga, Eryka Makowiaka
II MIEJSCE ZA ZAKĄSKĘ W WYSOKOŚCI 1000 ZŁ ORAZ ZESTAW NOŻY UFUNDOWANY PRZEZ WYDZIAŁ ROZWOJU RYNKÓW ROLNYCH KOWR OT W PRUSZCZU GDAŃSKIM:
dla Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska: Alessi Czyżyk, Małgorzaty Krause
III MIEJSCE ZA ZAKĄSKĘ W WYSOKOŚCI 600 ZŁ ORAZ ZESTAW NOŻY UFUNDOWANY PRZEZ WYDZIAŁ ROZWOJU RYNKÓW ROLNYCH KOWR OT W PRUSZCZU GDAŃSKIM:
dla Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego z Rumi: Julii Magulskiej, Mai Dominik
I MIEJSCE ZA DESER W WYSOKOŚCI 1400 ZŁ
dla Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego z Poznania: Szymona Szeląga, Eryka Makowiaka
II MIEJSCE ZA DESER W WYSOKOŚCI 1000 ZŁ
dla Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego z Zielonej Góry: Thomasa Courtin, Lilianny Czyż
III MIEJSCE DESER W WYSOKOŚCI 600 ZŁ
dla Zespołu Szkół Agrobiznesu w Człuchowie: Pawła Szulta, Julii Dalecka
I MIEJSCE LITERACKOŚĆ
dla Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego z Poznania: Szymona Szeląga, Eryka Makowiaka
II MIEJSCE LITERACKOŚĆ
dla Zespołu Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych z Gdyni: Leona Jabłońskiego, Mateusza Drewa
III MIEJSCE LITERACKOŚĆ
dla Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska: Alessi Czyżyk, Małgorzaty Krause.
WYRÓŻNIENIE OD HOTELU SOFITEL GRAND SOPOT
dla Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr2 z Gdańska: Oliwii Łopatowskiej, Natalii Liedtke.
Dziękujemy Prezesowi Stowarzyszenia Kucharzy Polskich panu Krzysztofowi Szulborskiemu oraz Kołu Gospodyń Wiejskich z Chwaszczyna: prezes Jolancie Wiercińskiej, pani Joannie Jażdżewskiej, pani Bożenie Buczkowskiej, pani Krystynie Bichowskiej, Annie Tesmer, Annie Petkiewicz za przeprowadzenie pokazu Kuchni kaszubskiej, smakowite potrawy i ciekawe opowieści o potrawach kuchni regionalnej.
Dziękujemy instytucjom i firmom które wsparły finansowo organizację konkursu: za ufundowanie nagród: Miastu Gdańsk, Polskiej Akademii Gastronomicznej, Wydziałowi Rozwoju Rynków Rolnych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Pruszczu Gdańskim, Hotelowi Sofitel Grand Sopot, firmie MAXIMUS za wsparcie organizacji konkursu, firmie Mark za ufundowanie fartuchów, kubków, za ufundowanie cateringu: Cukierni UMAM, Restauracji nad Potokiem, Autorskiej Cukierni Cremo, Restauracji Hora de Espana, Hotelowi Novotel Gdańsk Marina.