09 kwietnia 2025 roku w ZSGH w Gdańsku odbył się IX Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia.

Celem imprezy było propagowanie czytelnictwa, zapoznanie się z twórczością klasyków i pisarzy współczesnych, kształtowanie postaw kreatywnych poprzez szukanie inspiracji kulinarnych w innych dziedzinach sztuki, zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, rozbudzanie wrażliwości estetycznej, podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego, propagowanie idei, że artystą można być również w dziedzinie sztuki kulinarnej.

Honorowe patronaty nad konkursem objęli Pan Mieczysław Struk Marszałek Województwa Pomorskiego, Pan Grzegorz Kryger Pomorski Kurator Oświaty, Prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej w Polsce Pan Maciej Dobrzyniecki, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Pan Krzysztof Szulborski.

Gościliśmy zastępcę Dyrektora Wydziału Edukacji Urzędu Miejskiego w Gdańsku panią Magdalenę Lidzbarską, starszego wizytatora Kuratorium w Gdańsku pana Marka Nowickiego, pana dr Grzegorza Słupskiego – Członka Zarządu Akademii Gastronomicznej w Polsce, pana Mateusza Kossa Głównego specjalistę Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych KOWR OT w Pruszczu Gdańskim, Koło Gospodyń Wiejskich z Chwaszczyna: prezes Jolantę Wiercińską, członkinie: Joannę Jażdżewską, Bożenę Buczkowską, Krystynę Bichowską, Annę Tesmer, Annę Petkiewicz, Jarosława Marczewskiego właściciela Maximus, pana Marka Rusztyn właściciela firmy Mark.

W konkursie rywalizowali ze sobą uczniowie z trzynastu szkół. Uczestnicy startujący w zespołach dwuosobowych, inspirując się literackimi opisami potraw, przygotowywali zakąskę i deser oraz prezentację potraw przed jury degustacyjnym kucharskim, cukierniczym, literackim. 

  1. Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych z Gdyni

Leon Jabłoński, Mateusz Drewa

zakąska

Aleksandra Puszkina, Eugeniusz Oniegin

Sterlet w szampańskiej emulsji

deser

Bolesław Leśmian, W malinowym chruśniaku

Malinowy chruśniak- wizja autorska

  1. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska

Alessia Czyżyk, Małgorzata Krause

zakąska

Wisława Szymborska, Cebula

cebuliczna tartaletka

deser

Andrzej Sapkowski, Wiedźmin Czas Pogardy

Gruszka w kształcie miłości

  1. Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego z Poznania

Szymon Szeląg, Eryk Makowiak

zakąska

Antoine de Saint-Exupery,  Mały Książę

Skarb Małego Księcia

deser

Antoine de Saint-Exupery,  Mały Książę

Więcej niż Róża

  1. Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego z Rumi

Julia Magulska, Maja Dominik

zakąska

J.K.Rowling, Harry Potter Komnata Tajemnic

muffin jagodowy/biszkopt zielony/sos ciemny/piwo karmelowe bezalkoholowe

deser

J.K.Rowling, Harry Potter Komnata Tajemnic

łosoś confitowany metodą S/V  sos miodowo-koperkowo-jogurtowy/tost razowy/pikle warzywne/szczypior julienne

  1. Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr2 z Gdańska

Oliwia Łopatowska, Natalia Liedtke

zakąska

Renata Piątkowska Piegowate opowiadanie

śledź marynowany

deser

Renata Piątkowska Piegowate opowiadanie

deser talerzowy – malina/ pistacja/ czarna porzeczka

  1. Technikum im. Gen. Józefa Hallera z Owidza

Agata Rożek, Amelia Szmukała

zakąska

Olga Tokarczuk, Bieguni

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i sosem szpinakowym

deser

Joanne HarrisJ, Czekolada

Pralinki czekoladowe serca z nadzieniem

  1. Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Lidzbarka Warmińskiego

Dominika Bazyluk, Zofia Mucha

zakąska

Bolesław Prus, Lalka

dzyndzałki Warmińskie z wędzonym serem podawane w emulsji parmezanowo- maślanej z chrupiącym z boczkiem oraz infuzowanym olejem ziołowym

deser

Elizabeth Gilbert, Jedz, módl się, kochaj

tartaletka cytrynowa z bezą włoską

 

  1. Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego z Zielonej Góry

Thomas Courtin, Lilianna Czyż

zakąska

Jan Brzechwa, Akademia Pana Kleksa

Przystawka-Rulonik Ambrożego

deser

Jan Brzechwa, Akademia Pana Kleksa

Bajkowy Kleks

 

  1. Powiatowy Zespół Szkół Technikum im. Rotmistrza Witolda Pileckiego z Przodkowa

Paulina Brylowska, Faustyna Flisikowska

 

zakąska

Jarosław Iwaszkiewicz, Panny z Wilka

kotleciki mielone z sosem majonezowo-jogurtowym

deser

Jarosław Iwaszkiewicz, Panny z Wilka

gruszki w miodzie

  1. Powiatowy Zespół Szkół nr 1 z Kościerzyny

Uczennice: Julia Wałdoch, Zuzanna Gostkowska

zakąska

Julia Child, Moje życie we Francji

krokieciki z soli z kozim serem/mayo pietruszkowe/crepes z pomarańczą/ratatouille/beszamel szafranowy

Agnieszka Zakrzewska, Życie jak czekolada

torcik czekoladowy / ganache dubajski z matcha / sezamek z pestek malin i czarnuszki

  1. Zespół Szkół Agrobiznesu w Człuchowie

Paweł Szulta, Julia Dalecka

zakąska

Władysław Stanisław Reymont, Chłopi

Pate z wątróbki

deser

Bolesław Leśmian, W malinowym chruśniaku

Malinowa chmurka

  1. Zespół Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika z Koszalina

Magdalena Bąk, Nikola Czupajło

zakąska

Juliusz Słowacki, Balladyna

Krwawy las

deser

Juliusz Słowacki, Balladyna

Serce Goplany

  1. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. S. Staszica ze Swarożyna

Amelia Brzezińska, Karolina Leszczyńska

zakąska

Antoine se Saint- Exupery, Mały Książe

cukiniowy kwiat z B-612

deser

Lucy Maud Montgomery, Ania z Zielonego Wzgórza

rude szaleństwo

 

Jury w składzie:

Przewodniczący jury:

  1. dr Grzegorz Słupski – Członek Zarządu Akademii Gastronomicznej w Polsce
  2. Krzysztof Szulborski - Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich

 

Jury literackie:

  1. UG dr hab. Zofia Pomirska z Zakładu Polonistyki Stosowanej Instytutu Filologii Polskiej Uniwersytetu Gdańskiego
  2. Dominika Ringwelska- Nauczyciel-konsultant edukacji polonistycznej i kulturalno-artystycznej w Pomorskim Centrum Edukacji Nauczycieli w Gdańsku

 

Jury kucharskie:

  1. Tomasz Iwańca – Szef Kuchni Hotelu Grand Hotel w Sopocie
  2. Krzysztof Gradzewicz - Szef kuchni at Hotel Mikołajki Leisure & SPA
  3. Adam Woźniak – Szef kuchni B13 Restaurant&Bar Gdańsk
  4. Andrzej Wielgosiński- Szef kuchni Hotelu Novotel Marina Gdańsk
  5. Bartosz Rozbiegała - Szef Kuchni W Restauracji Dom Zdrojowy Brzeźno
  6. Grzegorz Nakrajnik – Szef kuchni Ristorante Limoncello
  7. Tomasz Latos – Szef kuchni Mercury Stare Miasto Gdańsk
  8. Krzysztof Sobierajski- Szef Restauracji PG4 z Gdańska
  9. Paweł Stawicki- szef kuchni Restauracji Scoria w Bydgoszczy
  10.  Artur Szymański- szef kuchni Hotelu River Style Hotel & SPA w Redzie
  11. Kazimierz Żołnowski- Mistrz kucharski, właściciel firmy Usługi Gastronomiczne Kazimierz Żołnowski z Kartuz

Jury cukiernicze:

  1. Tomasz Deker- Cukierniczy Mistrz Świata, właściciel autorskiej kawiarnio-piekarni
  2. Marek Moskwa – Mistrz Świata W Cukiernictwie, Właściciel Cukierni Cremo
  3. Paweł Mieszała - Mistrz Świata w Cukiernictwie, Właściciel Cukierni Pawlova, Studio 44, Kawiarni Kociak Poznań
  4. Robert Kasper – Sous chef Kaiser Patissere Hotel Radisson
  5. Piotr Wojda – Mistrz w zawodzie cukiernik z cukierni UMAM
  6. Michał Iwaniuk - współtwórca i współwłaściciel autorskiej cukierni Mazovia Patisserie w Hotelu Hilton w Warszawie
  7. Mateusz Dziwosz - Szef kuchni oraz Cukierni Hotelu De Silva w Malborku
  8. Maciej Majzon-Wójtowicz- Ambasador marki belgijskich czekolad Callebaut
  9. Maciej Wiśniewski współtwórca i współwłaściciel autorskiej cukierni Mazovia Patisserie w Hotelu Hilton w Warszawie

przyznało nagrody:

 

GRAND PRIX-NAGRODĘ W WYSOKOŚCI 2 TYSIĘCY ZŁ UFUNDOWANE PRZEZ MACIEJA DOBRZYNIECKIEGO PREZYDENTA POLSKIEJ AKADEMII GASTRONOMII, SPRZĘT KUCHARSKI od MIASTA GDAŃSK, HOTELOWI SOFITEL GRAND SOPOT:

dla Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Lidzbarku Warmińskim- Dominiki Bazyluk, Zofii Mucha.

NAGRODY RZECZOWE – VOCHERY UFUNDOWANE PRZEZ MIASTO GDAŃSK

I MIEJSCE ZA ZAKĄSKĘ W WYSOKOŚCI 1400 ZŁ ORAZ ZESTAW NOŻY UFUNDOWANY PRZEZ WYDZIAŁ ROZWOJU RYNKÓW ROLNYCH KOWR OT W PRUSZCZU GDAŃSKIM:

dla Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego z Poznania: Szymona Szeląga, Eryka Makowiaka

II MIEJSCE ZA ZAKĄSKĘ W WYSOKOŚCI 1000 ZŁ ORAZ ZESTAW NOŻY UFUNDOWANY PRZEZ WYDZIAŁ ROZWOJU RYNKÓW ROLNYCH KOWR OT W PRUSZCZU GDAŃSKIM:

dla Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska: Alessi Czyżyk, Małgorzaty Krause

III MIEJSCE ZA ZAKĄSKĘ W WYSOKOŚCI 600 ZŁ ORAZ ZESTAW NOŻY UFUNDOWANY PRZEZ WYDZIAŁ ROZWOJU RYNKÓW ROLNYCH KOWR OT W PRUSZCZU GDAŃSKIM:

dla Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego z Rumi: Julii Magulskiej, Mai Dominik

I MIEJSCE ZA DESER W WYSOKOŚCI 1400 ZŁ

dla Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego z Poznania: Szymona Szeląga, Eryka Makowiaka

II MIEJSCE ZA DESER W WYSOKOŚCI 1000 ZŁ

dla Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego z Zielonej Góry: Thomasa Courtin, Lilianny Czyż

III MIEJSCE DESER W WYSOKOŚCI 600 ZŁ

dla Zespołu Szkół Agrobiznesu w Człuchowie: Pawła Szulta, Julii Dalecka

I MIEJSCE LITERACKOŚĆ

dla Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego z Poznania: Szymona Szeląga, Eryka Makowiaka

II MIEJSCE LITERACKOŚĆ

dla Zespołu Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych z Gdyni: Leona Jabłońskiego, Mateusza Drewa

III MIEJSCE LITERACKOŚĆ

dla Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska: Alessi Czyżyk, Małgorzaty Krause.

WYRÓŻNIENIE OD HOTELU SOFITEL GRAND SOPOT

dla Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr2 z Gdańska: Oliwii Łopatowskiej, Natalii Liedtke.

Dziękujemy Prezesowi Stowarzyszenia Kucharzy Polskich panu Krzysztofowi Szulborskiemu oraz Kołu Gospodyń Wiejskich z Chwaszczyna: prezes Jolancie Wiercińskiej, pani Joannie Jażdżewskiej, pani Bożenie Buczkowskiej, pani Krystynie Bichowskiej, Annie Tesmer, Annie Petkiewicz za przeprowadzenie pokazu Kuchni kaszubskiej, smakowite potrawy i ciekawe opowieści o potrawach kuchni regionalnej.

Dziękujemy instytucjom i firmom które wsparły finansowo organizację konkursu: za ufundowanie nagród: Miastu Gdańsk, Polskiej Akademii Gastronomicznej, Wydziałowi Rozwoju Rynków Rolnych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Pruszczu Gdańskim, Hotelowi Sofitel Grand Sopot, firmie MAXIMUS za wsparcie organizacji konkursu, firmie Mark za ufundowanie fartuchów, kubków, za ufundowanie cateringu: Cukierni UMAM, Restauracji nad Potokiem, Autorskiej Cukierni Cremo, Restauracji Hora de Espana, Hotelowi Novotel Gdańsk Marina.