10.12.2019 w Hipolicie odbył się III Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Hipolit Chef".
W zmaganiach wzięło udział 12 zdolnych uczniów z 6 szkół z województwa pomorskiego.
Potrawy oceniało profesjonalne jury w składzie:
Grzegorz Billot - Hilton Gdańsk Hotel
Tomasz Leśniak - Szef Kuchni Hotel Szafir Jastrzębia Góra
Dorota Maciejewska - firma GASTREM
Lidia Klebba – dyrektor hotelu, Hotel SKIPPER REWA
Krystian Sosnowski - szef kuchni - Hotel SKIPPER REWA, Przedstawiciel- Polska Inicjatywa Kulinarna
Maciej Majzon-Wójtowicz - Szef Polskiej Akademii Czekolady
Iwona Przybojewska Event by Ev
Prace konkursowe oceniane były według kilku kryteriów między innymi: użytych technik, kreatywności i estetyki podania. Poziom prezentowanych prac był bardzo wysoki, po burzliwych obradach jury zaprezentowało wyniki.
Laureatami konkursu zostali:
- Wojciech Niziński z Zespółu Szkół Hotelarsko-Gastronomiczny w Gdyni
- Bartosz Krajewski z Zespółu Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Gdańsku
- Żaneta Grzenkowicz z Powiatowego Zespół Szkół Nr 3 im. Ks. Edmunda Roszczynialskiego w Wejherowie
Laureaci otrzymali nagrody rzeczowe, natomiast laureat pierwszego miejsca otrzymał również staż oraz zaproszenie na kolację setową, degustacyjną dla dwóch osób w Hotelu Hilton.
W konkursie wzięła udział także Łucja Gawlińska.
Gratulujemy Bartkowi, pani Annie Krótki. Życzymy dalszych sukcesów Bartkowi i Łucji.