Konkurs Gastronomiczny Frankofonia organizowany jest przez Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku od 21 lat. W tym roku odbędzie się on 4 grudnia 2024 r. - po raz pierwszy w formie ogólnopolskiej. Tematem przewodnim będzie: "Kaczka w towarzystwie owoców i warzyw".
Frankofonia to święto kultury francuskiej i języka francuskiego i z tej okazji organizujemy I Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny Frankofonia 2024, który będzie zawierał: pokaz kulinarny, przedstawienie, poczęstunek, wystawę zdjęć podsumowujących 20 lat frankofonii, a wszystko połączone z muzyką na żywo w wykonaniu studentów Akademii Muzycznej w Gdańsku.
Konkurs odbędzie się pod Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Gdańska, Pomorskiego Kuratora Oświaty, Marszałka Województwa Pomorskiego, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Pomorskiej Akademii Kulinarnej oraz pod patronatem Gdańskiej Fundacji Rozwoju Gospodarczego.
W jury zasiądą szefowie trójmiejskich restauracji i Hoteli: Hotel Qubus, Sofitel Grand Sopot, Hotel Hilton, Petit Paris Sopot, Pomelo Bistro, Oliwa do Ognia, Przystanek, Eliksir.
Podczas konkursu będziemy gościć przedstawicieli Urzędu Miasta Gdańska, Kuratorium Oświaty w Gdańsku, dyrektorów szkół i hoteli, nauczycieli innych szkół oraz sympatyków języka francuskiego.
Współpracujemy również z Alliance Française, Ambasadą Francji, Instytut Francuski w Warszawie, Konsulatem Honorowym Francji w Gdyni, firmą Selgros i wielu innymi partnerami.
Zwycięzcy konkursu dostają puchary oraz cenne nagrody ufundowane przez naszych partnerów i Miasto Gdańsk.
Nagrodą główną jest Wycieczka do Paryża.
Plan konkursu
- 8:30 Przywitanie wszystkich uczestników, Jury, Gości, Dyrekcji i Nauczycieli
- 9:00–12:30 Konkurs
- 12:00 Pokaz kulinarny Philippe Abraham “Petit Paris”
- 12:30 Degustacja i ocena dań konkursowych przez zaproszonych gości
- 13:00 Program artystyczny
- 13:30 Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród