4 grudnia 2024 roku w Zespole Szkól Gastronomiczno – Hotelarskim w Gdańsku odbył się I Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny Frankofonia 2024 „ Canard accompagne avec les fruits et les legumes” czyli „ Kaczka w towarzystwie owoców i warzyw” pod honorowymi patronatami: Marszałka Województwa Pomorskiego, Pomorskiego Kuratora Oświaty, Gdańskiej Fundacji Rozwoju Gospodarczego, Ambasady Francji, Instytutu Francuskiego, Honorowego Konsula Francji w Gdyni Alain Mompert, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku.
Swoją obecnością konkurs zaszczycili: pan Marek Nowicki wizytator z Kuratorium Oświaty w Gdańsku, państwo Monika i Cezary Kopyccy z firmy MORE BLUE, Konsul Honorowy Francji pan Alain Mompert, pan Karol Kotz z Gdańskiej Agencji Rozwoju Gospodarczego, pani wiceprezes Katarzyna Kiszkurno, pani Olena Lavrentieva specjalista ds. komunikacji z Gdańskiej Fundacji Rozwoju Gospodarczego, przedstawicielka firmy Selgros pani Agnieszka Studzińska Kierownik Działu Obsługi Klienta, dyrektor Alliance Francaise pan Nicolas Magnen, oraz pan emerytowany dyrektor Alliance Francaisepan Jerzy Gajzler, dr Marie- Benedicte de Bournoville z Paryża, pani dr Teresa Ścipień z Uniwersytetu Gdańskiego, wiceprezes ZNP pani Halina Mężyk, przedstawiciele Hotelu Qubus panie Anna Janiszek-Mruk, pani Aleksandra Kinecka, dyrektor LO nr 20 pani Bożena Kondratiuk, przewodniczący Rady Rodziców ZSGH, pani Anna Czarnecka z biura podróży Logo Turus.
Celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o francuskiej tradycji kulinarnej, doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią, doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursów.
Konkurs adresowany był do uczniów wszystkich profili szkół gastronomicznych. Uczestnicy w zespołach dwuosobowych mieli za zadnie przygotować kaczkę w towarzystwie owoców i warzyw.
W konkursie rywalizowali ze sobą uczniowie z dziewięciu szkół:
- Powiatowy Zespół Szkół im Stanisława Staszica w Kłaninie
-opiekun: Barbara Sanecka
- zespół: Klaudia Drzeżdżon, Piotr Rozpędowski
- Zespól Szkół Agrobiznesu w Człuchowie
opiekun Kinga Chmara
-zespół: Paweł Szulta ,Antoni Szmurło
- zespół: Julia Dalecka, Agata Waszkiewicz
- Zespól Szkół Hotelarsko- Gastronomicznych w Gdyni
-opiekun: Bożena Demytruk
- zespół: Łucja Łysoń, Nina Jóskowska
- 4. Powiatowy Zespół Szkół im. Józefa Wybickiego w Somoninie
-opiekun: Alicja Drzewiecka
- zespół: Julia Mejer,Patrycja Kuberna
- Powiatowy Zespół Szkól Nr 1 w Kościerzynie
-opiekun: Tomasz Grzegorzewski
- zespół: Julia Wałdoch, Zuzanna Gostkowska
- Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Słupsku
Opiekun: Beata Wrońska
Zespół: Maciej Klepin, Julia Tiurin
7, Zespól Szkół Technicznych
Centrum Kształcenia Zawodowego w Rusocinie
-opiekun: Bogumiła Naczk- Bogatko
-zespół: Klaudia Sobczyk. Filip Nowicki
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie
- opiekun: Marta Gulgowska
- zespół: Julia Smukała, Dominik Mańkowski
- Zespół Szkół Gastronomiczno– Hotelarskich w Gdańsku
- opiekun: Anna Holowieńko
- zespół: Alessia Czyżyk, Małgorzata Crauze
Konkurs oceniało profesjonalne jury w składzie:
przewodniczący:
Tomasz Iwanca- szef kuchni Sofitel Grand Sopot
Jury:
Philippe Abraham – właściciel Restauracji Petit Paris Sopot
Dominik Karpik(Szef kuchni kuchni Hilton Gdańsk)
Łukasz Szymański (Zastępca Szefa Kuchni Qubus Hotel)
Artur Ponisz (Szef kuchni restauracji Eliksir)
Krzysztof Szymański (Właściciel Pomelo Bistro)
Marcin Gładczuk (Zastępca Szefa kuchni Pomelo Bistro)
Mateusz Gaabouri (Szef kuchni Pomelo Bistro)
Grzegorz Strugalski (Właściciel Pizzerii Oliwa do Ognia)
Seastian Kotlenga (Dk Foodie)
Maciej Obczyński ( właściciel restauracji Wokn Cats)
Władysław Jaźdzwiński (Restauracja Przystanek Gdańsk)
Laureatami konkursu zostali:
Wybór jury:
- I miejsce: Zespól Szkół Agrobiznesu w Człuchowie, opiekun Kinga Chmara, zespół: Paweł Szulta i Antoni Szmurło
- II miejsce: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku, opiekun Anna Holowieńko, zespół: Alessia Czyżyk i Małgorzata Krauze
- III miejsce: Zespól Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni, opiekun Bożena Demytruk, zespół: Łucja Łysoń i Nina Jóskowska
- Wyróżnienie: Zespół Szkół Agrobiznesu w Człuchowie, opiekun Kinga Chmara, zespół: Julia Dalecka i Agata Waszkiewicz
Wybór publiczności:
- I Miejsce: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku, opiekun Anna Holowieńko, zespół: Alessia Czyżyk i Małgorzata Krauze
- II Miejsce: Powiatowy Zespół Szkół Nr 1 w Kościerzynie, opiekun Tomasz Grzegorzewski, zespół: Julia Wałdoch i Zuzanna Gostkowska
- III Miejsce: Powiatowy Zespół Szkół im. Stanisława Staszica w Kłaninie, opiekun Barbara Sanecka, zespół: Klaudia Drzeżdżon i Piotr Rozpędowski
W przerwie odbył się recital piosenek francuskich nauczycielki j. francuskiego pani Ewy Rzeszotarskiej, której akompaniował pan Paweł Zagańczyk - profesor z Akademii Muzycznej w Gdańsku ze studentami 1. roku. Na korytarzach odbyła się wystawa obrazów pani Agnieszki Michalczyk.
W trakcie konkursu odbyły się dwa pokazy dla gości i uczestników:
Pokaz sommelierski pana Grzegorz Billot
Pokaz przekąsek Artur Ponisz– Restauracja Eliksir.
PARTNERZY I SPONSORZY
Miasto Gdańsk – Podziękowanie za ufundowanie nagród i pomoc w organizacji I Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Frankofonia 2024
Gdańska Fundacja Rozwoju Gospodarczego – Podziękowanie za ufundowanie nagród i pomoc w organizacji I Ogólnopolskiego Konkursu Frankofonia 2024
Ambasada Francji
Institut Francuski
Konsulat Honorowy Francji w Gdyni
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich/ Pomorska Akademia Kulinarna
More Blue – Cezary Kopycki - Podziękowanie za ufundowanie nagród dla finalistów I Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Frankofonia 2024 i pomoc w organizacji konkursu
Pracownia Cukiernicza Cremo – Pruszcz Gdański - Podziękowanie za pomoc i wsparcie w organizacji I Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Frankofonia 2024
Hotel Qubus Gdańsk – Podziękowanie za ufundowanie nagród dla finalistów I Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Frankofonia 2024
Sofitel Grand Sopot – Podziękowanie za ufundowanie nagród dla finalistów I Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Frankofonia 2024
Hotel Hilton Gdańsk – Podziękowanie za ufundowanie nagród dla finalistów I Ogólnopolskiego Koknursu Gastronomicznego Frankofonia 2024
Restauracja Eliksir Gdańsk – Podziekowanie za ufundowanie nagród dla finalistów I Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Frankofonia 2024
Pomelo Bistro – Podziękowanie za ufundowanie nagród dla finalistów I Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Frankofonia 2024
Restauracja Fisherman – Rafał Koziorzemski – Podziekowanie za przygotowanie uczniów ZSGH do I Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Frankofonia 2024
Restauracja Przystanek – Podziękowanie za ufundowanie nagród dla finalistów I Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Frankofonia 2024
Pizzeria Oliwa do Ognia – Podziękowanie za ufundowanie nagród dla finalistów I Ogólnopolskiego konkursu Frankofonia 2024
Restauracja Petit Paris Sopot - Podziękowanie za pomoc w organizacji Frankofonii 2024 I ufundowanie nagród dla finalistów I Ogólnoplskiego Konkursu Frankofonia 2024
Wok n Cats – Podziękowanie za ufundowanie nagród dla finalistów I Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego – Frankofonia 2024
Paweł Zagańczyk – Podziękowanie za występ artystyczny z okazji I Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Frankofonia 2024
Firma Selgros - Podziękowanie za ufundowanie produktów na I Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny Frankofonia 2024
Alliance Francaise - Podziękowanie za ufundowanie nagród publiczności w I Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym – Frankofonia 2024
Wydawnictwo Draco – Podziękowanie za ufundowanie nagród na Frankofonie Szkolną 2024
Rada Rodziców ZSGH - Podziękowanie za pomoc w organizacji I Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Frankofonia 2024 i ufundowanie nagród na Frankofonie Szkolną 2024
La Maison de la Violette - Aldona Kaluza – Podziękowanie za pomoc w Organizacji I Ogólnopolskiego konkursu Gastronomicznego Frankofonia 2024
Agnieszka Michalczyk – Podziękowanie za wystawę obrazów podczas I Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Frankofonia 2024
Grzegorz Billot – Podziękowanie za pokaz sommelierski podczas I Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Frankofonia 2024
Podziękowanie dla Radia Gdańsk za objęcie patronatem medialnym I Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Frankofonia 2024
Podziękowanie dla gdańsk. Pl za objęcie patronatem medialnym I Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Frankofonia 2024
Więcej:
https://www.gdansk.pl/wiadomosci/Frankofonia-2024-w-gdanskim-gastronomiku,a,276369
https://www.zshg.pl/aktualnosci/125-i-ogolnopolski-konkurs-gastronomiczny-frankofonia-2024
https://www.gdansk.pl/wydarzenia/I-Ogolnopolski-Konkurs-Gastronomiczny-Frankofonia-2024,w,36711
https://www.instagram.com/tumoznamarzyc/p/DDSN3BAoyRE/?img_index=1