28 marca, podczas 23 Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro oraz 12 Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel, odbyła się 11 edycja autorskiego ogólnopolskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019”.
Celem głównym konkursu było wykazanie się umiejętnością przygotowania ciekawych dań, które musiały być oryginalne pod względem smaku, a jednocześnie eleganckie i wykwintne, a także zawierać wszystkie określone w regulaminie produkty obowiązkowe: polędwicę wieprzową Goodvalley, minimum 3 przyprawy z portfolio marki Prymat, smalec gęsi marki Agro-Top, frytki z batatów, minimum 1 produkt z linii produktów B’Creative marki Bonduelle Food Service, napar z wybranej herbaty Herbapol Linia Premium.
W konkursie uczestniczyło 12 uczniów z całej Polski wybranych przez mistrza kulinarnego Roberta Sowę. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich reprezentowała Kinga Piotrowska z klasy 3 l, która zajęła 1. miejsce. Kinga oczarowała polędwicą w aromatach wędzarni i sadu jury konkursu w składzie: Jerzy Pasikowski, Wiesław Bober, Marcin Budynek, Igor Bragin, Łukasz Ancypo, Wojciech Harapkiewicz, Jasiek Kuroń oraz Krzysztof Ibisz, Daria Ładocha, Dawid Gaboriaud, Odeta Moro.
Kinga w nagrodę otrzymała puchar Mistrza Roberta Sowy oraz staż u Wojciecha Harapkiewicza, absolwenta ZSGH, który w swojej karierze gotował już dla koronowanych głów i trzech polskich prezydentów, a doświadczenie zdobywał w europejskich restauracjach i hotelach.
Serdecznie gratulujemy sukcesu Kindze i pani Joannie Dubert.