Od 11.04 do 13.04 odbył się I finał projektu "Servant leadership for schools". Spotkanie odbyło się u naszego koordynatora- szkoły również o profilu gastronomiczno-hotelarskim, tak jak nasza. Podczas trzydniowego Staff Training Event dokonaliśmy kontroli jakości podjętych działań dydaktycznych, dyskutowaliśmy o możliwościach zaadaptowania wypracowanych metod w kontekstach szkolnych, prezentowaliśmy efektywność strategii komunikacyjnych, dokonaliśmy analizy przeprowadzonych wśród nauczycieli i młodzieży ankiet. Poza tym wypracowaliśmy wskazówki dla nauczycieli w zakresie tworzenia kursów z efektywnych strategii komunikacyjnych i narzędzi do kontroli jakości.
Poza zadaniami merytorycznymi koordynatorzy zorganizowali dla nas wycieczkę do przepięknej Katedry Monreale i do Palazzo Butera, skąd można było podziwiać panoramę Palermo.
Organizatorzy dołożyli wszelkich starań, by nasz pobyt był niepowtarzalny, komfortowy i smaczny. Ugoszczono nas przepysznymi daniami kuchni sycylijskiej i charakterystycznymi dla tego regionu Włoch słodkościami. Ponadto mogłyśmy zwiedzić szkołę, do której uczęszcza 2600 uczniów i przypatrywać się praktyce hotelarskiej, kelnerskiej i kucharskiej na najwyższym poziomie.
Serdecznie dziękujemy Marii Raso i Pinie Portera oraz Panu Dyrektorowi, wszystkim zaangażowanym nauczycielom, uczennicom i uczniom za to wspaniałe doświadczenie. Gala dinner na długo pozostanie w naszej pamięci z fantastyczną częścią artystyczną i wyrafinowanymi smakami dla podniebienia.
Wszystkim życzymy zdrowych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy.
Buona Pasqua!
Anna Czajka, Jolanta Zawadzka-Giza i Mariola Kołacz
Erasmus +, Servant Leadership for Schools, 2019-1-IT01-KA202- 007398