W ramach realizowanego przez Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich projektu “GOOD food, BETTER health” ( nr projektu 2018-1-IT02-KA229-048417_4 Program ERASMUS+, sektor Edukacja szkolna, Akcja 2: Partnerstwa strategiczne, projekty Współpracy Szkół) w dniach od 05.02.2019 do 08.02.2019 odbyła się pierwsza mobilność: "Food and Health".

Grupa młodzieży pod opieką kordynatorki projektu pani Elwiry Wiśniewskiej oraz pani Pauliny Kowalczyk wyjechała do szkoły gastronomicznno-hotelarskiej w Fatimie. Szkoła INSIGNARE mieści się w zabytkowym budynku dawnego klasztoru, kształci uczniów w klasach turystycznych, hotelarskich oraz gastronomicznych. Szkoła posiada pracownie gastronomiczne, pracownie hotelarstwa, obsługi konsumenta oraz pracownie cukiernictwa.

Przedmiotem projektu jest współpraca uczniów oraz nauczycieli z Polski, Czech, Włoch oraz Portugalii. W ramach działań projektowych uczniowie uczestniczyć będą w zadaniach oraz wydarzeniach związanych z promowaniem zdrowego odżywiania oraz podniesieniem wiedzy na temat skutków zdrowotnych spowodowanych błędami żywieniowymi. 

Pierwszego dnia nastąpiło oficjalne powitanie uczestników projektu przez pana Carina João Oliveira, INSIGNARE’s CEO oraz pana dyrektora szkoły Renato Guiomar, Fátima Hospitality School. Następnie odbyły się zajęcia integracyjne: młodzież poznawała się w 4 grupach (“Scaloppine”, “Feijoada”, “Klopsiki”, “Tlačenka”. Uczniowie zaprezentowali naszą szkołę, miasto, tradycyjne dania i polskie produkty. Portugalczycy nie odważyli się spróbować kiszonej kapusty, ale chleb ze smalcem i ogórkiem kiszony bardzo im smakowały. Gospodarze także zaprezentowali swoją szkołę oraz potrawy narodowe.

Drugiego dnia do południa młodzież w grupach pracowała nad projektem. Analizowano przeprowadzone przez każdą ze szkół wśród różnych grup wiekowych ankiety badające nawykyki żywieniowe. Potem młodzież z mapami ćwiczyła poruszania się po mieście. Uczniowie zwiedzili Fatimę: saktuarium, stacje golgoty, miejsce objawienia się Matki Boskiej Fatimskiej.

Trzeciego dnia grupa projektowa pojechała do Ourem, gdzie zajduje się filia szkoły. Po spotkaniu z burmistrzem Ourem, uczniowie udali się na bazar, by poznać tradycyjne wyroby i produkty lokalne: świeże ryby, owoce morza, warzywa, orzechy. Po powrocie do szkoły wspólnie przygotowano w szkolnych pracowniach portugalskie desery. 

Czwartego dnia od rana młodzież gotowała zdrowe potrawy portugalskie. Ostatniego dnia uczniowie odbyli wycieczkę po Lizbonie. Zwiedzali Klasztor Hieronimitów, Wieżę Belem, windę Santa Justa, Pomnik Odkrywców. Młodzież zajadała się w ciastkarni Pastéis de Belém, słodkimi babeczkami ze specjalnego ciasta wypełnionego masą z żółtek, mleka oraz mąki, posypanymi cukrem pudrem oraz cynamonem. 

Kolejne mobilności odbędą się: w Polsce w październiku 2019 ("A Rainbow of Health"-wykłady, ćwiczenia projektowe oraz zajęcia w pracowniach
gastronomicznych),  w Czechach w marcu 2020 ( "European Products"), we Włoszech we wrześniu 2020 ("COME TI riclicliAMO" działania poświęcone tematowi marnowania jedzenia).