Szanowni Państwo Dyrektorzy, Nauczyciele, Drodzy Uczniowie,

cechą charakterystyczną gdańskiej kuchni jest wielokulturowość. W Gdańsku, mieście hanzeatyckim, krzyżowały się kiedyś europejskie szlaki handlowe. Stąd w przepisach kuchni gdańskiej znajdziemy wpływy różnych kuchni europejskich, w tym francuskiej. Nie powinny zatem dziwić upodobania kulinarne gdańszczan, którzy spożywali ślimaki w majeranku, zupy z kasztanów, potraw z małży, a nawet z żabich udek. Za rarytas uchodziły jedzone na surowo lub gotowane w winie ostrygi. Przysmakami były pasztety ze skorupiaków, kwiczoły z truflami, dzika kaczka w winnej zupie, kuropatwa z rozmarynem, grasica cielęca ze świeżymi ostrygami.

Zainspirowani „Gdańską książką kucharską" pod redakcją Andrzeja Grzyba, kulinarnymi wyprawami do gdańskich restauracji francuskich serdecznie zapraszamy do udziału w VI Wojewódzkim Konkursie Gastronomicznym „FRANKOFONIA 2019”, którego tematem będą „Potrawy francuskie w Gdańsku” – danie główne. Wierzymy, że Uczniowie zechcą skorzystać z bogactwa kulturowego, które określa tożsamość Gdańska i inspirując się przepisami z dawnych książek kucharskich bądź współczesnymi z menu gdańskich restauracji serwujących dania kuchni francuskiej, zechcą wziąć udział w naszym konkursie.

  • I Etap konkursu – nadsyłanie zgłoszeń do dnia 11.03.2019

  • II Etap – Konkurs Gastronomiczny - Finał  21.03.2019


więcej...