W dniach 20 - 22 marca w Zespole Szkół Hotelarsko - Gastronomicznych w Gdyni odbył się etap centralny Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Spośród pięciu tysięcy uczniów zgłoszonych do etapu szkolnego w całej Polsce, do Gdyni dotarło najlepszych 58.
Miło nam, że reprezentująca ZSGH Ewelina Grodecka uczennica 5 k została finalistką XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Dzięki zdobytemu tytułowi Ewelina otrzyma 100% na świadectwie z biologii, indeks do wybranej spośród 55 uczelni w całym kraju szkoły wyższej.
Serdecznie gratulujemy uczennicy i pani Patrycji Sosna, która przygotowała Ewelinę do olimpiady. Zachęcamy wszystkich uczniów, by spróbowali swoich sił i wystartowali w przyszłym roku. O szczegóły prosimy pytać panią Patrycję Sosna.
Celem olimpiady było · pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia i żywności, · podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności z zakresu gastronomii i kelnerstwa oraz profilaktyki chorób dietozależnych, · upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia, · konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów z różnych szkół, · podniesienie poziomu kształcenia zawodowego.
Tematyką wiodącą XXIX edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu była żywność wspierająca odporność: układ odpornościowy – udział związków pochodzenia roślinnego w modulacji odporności człowieka, interakcje miedzy dietą, aktywnością fizyczną i mikrobiotą jelitową a odporność organizmu, żwność sprzyjająca wzmacnianiu odporności, wykorzystanie przypraw w technologii gastronomicznej i przemyśle spożywczym jako źródło składników wspierających odporność, zalecenia i wskazania do realizacji diety prozdrowotnej (proodpornościowej), rośliny jadalne o działaniu immunostymulującym, suplementy diety wspierające odporność.
Konkurs składał się z 3 etapów:
- szkolnego polegającego na rozwiązaniu testu pisemnego
- okręgowego polegającego na rozwiązaniu testu składającego się z zadań z tematyki wiodącej i zadań z zakresu gastronomii, kelnerstwa, żywności i żywienia oraz wykonaniu zadania praktycznego w formie projektu z zakresu planowania, organizacji i oceny żywienia.
- centralnego, który składał się z części pisemnej obejmującej rozwiązanie testu z zadaniami z tematyki wiodącej, z zakresu gastronomii i kelnerstwa oraz nauki o żywności i żywieniu i część praktycznej, gdzie wymagano wykonania zadania polegającego na: ocenie jakości żywności, sporządzaniu i ekspedycji dań (zup, potraw zimnych, gorących, deserów i napojów), serwowaniu dań i napojów, organizowaniu i wykonywaniu usług gastronomicznych.