04.03.2020 roku po raz siedemnasty odbył się konkurs kuchni francuskiej „Frankofonia”. Tematem tegorocznych zmagań było „cafe gourmand”. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować trzy minidesery: czekoladowy, owocowy i suchy – wyserwowane w towarzystwie kawy.
Do etapu szkolnego przystąpiło 21 drużyn.
W jury konkursu zasiedli absolwenci naszej szkoły:
- Maciej Obczyński z Atelier BonŻur (przewodniczący jury)
- Kacper Kocjan z Pomelo Bistro
- Mateusz Gaabouri i Agnieszka Scharmach z Restauracji Piwna 47
- Marcin Gładczuk z Restauracji Pobite Gary
- Sebastian Kotlenga z Domu Sushi
- Paweł Asztenborski z Restauracji Gambas
Po zaciętej rywalizacji jury wydało werdykt:
I miejsce zajęły Natalia Kubiak i Dawid Stachelka z klasy 3c
II miejsce przyznano uczniom z klasy 3k Adamowi Pułko i Dawidowi Gajęckiemu
III miejsce wywalczyły dziewczyny z 4l Patrycja Petke i Wiktoria Karpus.
Wyróżnienie otrzymała drużyna z klasy pierwszej: Bartosz Koper i Martyna Śmietankowska.
Dodatkowo wyróżnieni zostali:
Kinga Piotrowska i Maksymilian Bronk z klasy 4 l
Oliwia Langowska i Jan Woźniak
Najlepsze zespoły będą reprezentowały ZSGH w Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym Frankofonia.
Uczniom wręczono nagrody ufundowane przez Radę Rodziców i Pomelo Bistro.
Dziękujemu za udział jury konkursu, uczniom.