W dniu 22 maja 2025 r w naszej szkole odbyło się podsumowanie stażu zagranicznego, w którym wzięło łącznie dziewiętnastu uczniów i uczennic w ramach projektu Erasmus+ 2024-1-PL01-KA121-VET-000214135 „Kształcimy się zawodowo w Hiszpanii”. Uczniowie zaprezentowali efekty nabytych umiejętności przygotowując degustację hiszpańskich potraw, prezentacje i scenki językowe w formie multimedialnej. W wydarzeniu uczestniczyli m.in. przedstawiciele Organu Prowadzącego, GCUW, rodzice, kadra pedagogiczna i uczniowie.

Uczestnicy i uczestniczki projektu zdobywali doświadczenie w renomowanych restauracjach i hotelach. Praca pod okiem doświadczonych tutorów pozwoliła im rozwijać umiejętności w zakresie gastronomii i hotelarstwa – szczególnie w przygotowywaniu owoców morza oraz dbaniu, aby pobyt w części mieszkalnej hotelu był doskonałym doświadczeniem. Mieli okazję poznać tradycyjne dania kuchni hiszpańskiej, takie jak tapas (m.in. croquetas, calamares), paella czy crema catalana. Hiszpańscy opiekunowie praktyk wysoko ocenili zaangażowanie, punktualność i chęć do nauki naszych uczniów i uczennic. Zaproszeni goście z zachwytem próbowali zaprezentowanych potraw wśród których znalazły się m.in. ośmiornica z purre ziemniaczanym i chorizo, kalmary na grzankach z cebulą i papryką, grzanki z pastą z anchois, esgarrat z rybą. Podczas pokazów gotowania na żywo uczniowie pokazali jak prawidłowo obierać krewetki i kalmary oraz jak je przyrządzać. Przedstawione prezentacje przybliżyło gościom miejsca, w jakich stażyści odbywali praktyki oraz cały klimat ich obywania. Film nagrany przez hotelarzy pokazał ich codzienną pracę w dziale służby pięter.

Najważniejszym punktem programu spotkania było wręczenie uczestnikom i uczestniczkom certyfikatów ukończenia stażu oraz dokumentu Europass Mobilność potwierdzającego nabyte umiejętności. Będą one przydatne podczas szukania pracy nie tylko na polskim ale także zagranicznym rynku pracy.

Wyjazd był również szansą na poznanie lokalnej kultury i obyczajów. Uczniowie uczestniczyli w przygotowaniach do święta Las Fallas, oglądali barwne figury, pokazy pirotechniczne i pokazy fajerwerków. Zwiedzili także malownicze miejsca regionu: Calpe i Alteę – podziwiając krajobrazy, zabytki oraz hiszpańską architekturę. Chętnie korzystali z bogatej oferty kulturowej Walencji nie tylko podczas wspólnego zwiedzania, ale również czasu wolnego.

Udział w projekcie pozwolił młodzieży nie tylko na rozwój zawodowy, ale też językowy i osobisty – stażyści i stażystki uczyli się funkcjonowania w środowisku międzynarodowym, pracy zespołowej i otwartości na nowe doświadczenia.

Opracowała Anna Pawelec

Koordynatorka Projektu

Materiał został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej; Komisja Europejska oraz Narodowa Agencja Programu Erasmus+ nie ponoszą odpowiedzialności za umieszczoną w materiałach zawartość merytoryczną;