W poniedziałek 27 października 2025 roku odbyła się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle k. Warszawy kolejna edycja konkursu Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego – wyjątkowego wydarzenia dedykowanego młodym adeptom sztuki kulinarnej. Organizatorem i pomysłodawcą wydarzenia był Związek POLSKIE MIĘSO, a za jego realizację odpowiadała Akademia Kulinarna Marcina Budynka. Konkurs objęty został patronatem Klubu Szefów Kuchni, zrzeszającego najwybitniejszych polskich kucharzy. Jego głównym celem była promocja wysokiej jakości polskiej wołowiny i wieprzowiny oraz popularyzacja znaku Produkt Polski. O tytuł zwycięzców rywalizowało dziesięć dwuosobowych drużyn, które przygotowały:
- Przystawkę: tatar z polskiej wołowiny
- Danie główne: klasyczny kotlet schabowy z polskiej wieprzowiny
W finale tegorocznej edycji nasze uczennice: Alessia Czyżyk i Magdalena Bławat rywalizowały z dziewięcioma najlepszymi zespołami, które znalazły się w finale, wyłonionymi w wyniku eliminacji:
- Marią Solińską i Hubertem Hyzopskim z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku
- Faustyną Krupą i Anną Monica z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach
- Agatą Wojtasik i Zofią Sierant z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie
- Thomasem Courtin i Lilianną Czyż z Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze
- Aleksandrą Bąkowską i Jakubem Nowakowskim z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu
- Jakubem Markowskim i Natalią Wysocką z Zespołu Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie
- Joanną Pampuch i Mykytą Halushko z Zespółu Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu
- Dominiką Juchniewicz i Julią Torucka z Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych im. Stanisława Mikołajczyka w Pasłęku
- Janem Adamczykiem i Jędrzejem Kacprzyk z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
Tym razem nie udało sie stanąć na podium, ale dziewczęta zdobyły kolejne doświadczenie. Gratulujemy sukcesu laureatom konkursu Marii Solińskiej i Hubertowi Hyzopskiemu z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, Faustynie Krupa i Annie Monica z Zespołu Szkołu nr 7 w Tychach i Aleksandrze Bąkowskiej i Jakubowi Nowakowski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.




