Zapewniamy naszym uczniom kształcenie zawodowe w dobrze wyposażonych pracowniach technologicznych oraz praktyczną naukę zawodu w renomowanych hotelach, restauracjach oraz innych dobrze prosperujących firmach.

Praktyka zawodowa ma na celu pogłębienie i doskonalenie umiejętności praktycznych w danym zwodzie, m.in.

  • pogłębienie wiadomości nabytych w szkole,
  • zdobycie umiejętności praktycznego zastosowania posiadanych wiadomości teoretycznych;
  • doskonalenie umiejętności praktycznych na różnych stanowiskach pracy,
  • wykształcenie umiejętności pracy i współdziałania w zespole,
  • przygotowanie do samodzielnej pracy i podejmowania decyzji;
  • poznanie działalności firm funkcjonujących w warunkach gospodarki rynkowej;
  • zapoznanie się z zakresem i rodzajem produkcji, usług oraz ich jakością i sprzedażą;
  • opanowanie umiejętności posługiwania się dokumentacją gastronomiczną lub hotelową;
  • doskonalenie umiejętności interpersonalnych;
  • wyrobienie poczucia odpowiedzialności za jakość pracy;
  • poszanowanie mienia;
  • wyrobienie nawyków kulturalnej i uprzejmej obsługi klientów;

Od I-szej klasy na zajęciach w pracowniach technologicznych w zawodach Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, Kelner, Technik Hotelarstwa oraz ZSZ–kucharz będą obowiązywały stroje służbowe uczniów; więcej informacji u wychowawców oraz nauczycieli przedmiotów zawodowych.