Hotele, w których uczniowie obywają praktyki zawodowe


    INSTYTUT PAUL BOCUSE

    Jest to najsłynniejszy instytut w Europie, Paul Bocuse jest nazywany Papieżem kuchni francuskiej. Instytut mieści się w trzynastowiecznym zamku położonym w małym miasteczku Ecully koło Lyonu. Co roku dziewczęta odbywają swoją praktykę zawodową na sali, pracując z cudownym człowiekiem Panem Ricolleau. Jest to miejsce, gdzie można nauczyć się serwować dania, podawać sery czy polecać desery. To jest najciekawsze miejsce, gdzie można się bardzo dużo nauczyć. Praktyka w instytucie to prawdziwy zaszczyt. Potrawy przygotowane przez szefów kuchni należą do najbardziej wyszukanych, a ich smak pozostaje na zawsze. Na miejsce w restauracji czeka się trzy miesiące, ale naprawdę warto.

    HOTEL BEAU RIVAGE

    Beau Rivage”  jest dwugwiazdkowym hotelem prowadzonym przez Corinne et Remy Feretpołożonym nad rzeką w malowniczym miasteczku Pont en Royans w pobliżu Grenoble. Hotel jest odwiedzany przez turystów lubiących spokój, góry, piękne widoki i łowienie ryb.  Jest doskonałym miejscem na wypoczynek. W pobliżu jest wiele pięknych miejsc do zwiedzenia, np. wodospady czy groty Chrononche. Hotel dysponuje pokojami dwu, trzy  a także czteroosobowymi. Do dyspozycji gości hotel oferuje również odkryty basen, a także wspaniałą restaurację, w której można spróbować pysznych sałatek podawanych z ciastkiem francuskim na ciepło, a także można zjeść dobrze przygotowane żabie udka na przystawkę. Jako danie główne godne polecenia są ravioli, a także warto spróbować faszerowanego turbota. Największą jednak atrakcją są desery, np. tiramisu lub pana cota. Beau Rivage jest rodzinnym hotelem, gdzie pracuje właściciel jako szef kuchni, a szefowa obsługuje gości na sali. Uczniowie z naszej szkoły odbywają swoją praktykę na sali i w kuchni. W tym hotelu panuje atmosfera domowa. Po skończonej pracy  właściciele razem z obsługą   siadają razem przy barze i grają w różne gry. Beau Rivage jest miejscem, gdzie można się wiele nauczyć.

    AUBERGE DU VIGNERON

    Hotel ten położony jest w sercu Pirenejów w malowniczym miasteczku, gdzie mieszka tylko 128 mieszkańców. To miejsce dla ludzi lubiących góry i spokój . W pobliżu miasta można zwiedzać zamki Katarów. Do najbliższego miasteczka jest 8 kilometrów,  można z niego pojechać autobusem do dużego miasta Perpignan oddalonego od Cucugnan  o 45 km. To miasteczko położone jest blisko granicy hiszpańskiej. Natomiast w miasteczku znajdują się trzy restauracje, jeden sklep , winiarnia i młyn z dobrze prosperującą piekarnią, a także malutki ogród. Widoki  są wspaniałe,  można też wykąpać się w cudownych wodospadach. Auberge du Vigneron jest dwugwiazdkowym hotelem, prowadzonym przez Met Me Fannoy. Obiekt posiada 20 pokoi całkowicie komfortowych, a także dużą restaurację zrobioną z winiarni. W restauracji na sali króluje właściciel, a w kuchni rządzi jego żona i córka, która jest szefem kuchni. Uczniowie mają do  swojej dyspozycji trzy pokojowe mieszkanie z wyposażoną kuchnią i łazienką. Jest to miejsce godne polecenia.

    HOTEL CARTIER

    Jest  trzy gwiazdkowym hotelem, który mieści się  w przepięknym miasteczku Quillan na południu Francji przy granicy hiszpańskiej z którego można pojechać do Carcassone i do innych miast. Właściciela hotelu M. Michel Cartier można spotkać codziennie na recepcji. Hotel dysponuje 29 pokojami, parkingiem i restauracją. W tym miejscu naprawdę można poznać prawdziwą kuchnię francuską i dużo się nauczyć.

    CHATEAU D`AYRES

    Jest cudownym miejscem, w którym można się naprawdę zakochać i zapomnieć o wszystkim. Chateau d’ Ayres to czterogwiazdkowy zamek z pięknym ogrodem , basenem, 29 pokojami, terenem do tenisa i wspaniałą restauracją. W zamku znajduje się również bilard , piłkarzyki i sala kinowa. Chateau d’ Ayres prowadzony jest przez Jean – Francois et Helene de Montjou  i znajduje się w małym miasteczku Meyruies położonym około 2 godz od Montpellier. Dwa najbliższe miasta to 40 min położone Millou i 1h drogi  od zamku znajduje się Mende gdzie mieszka pierwsza praktykanka z Polski Agata. Miasteczko otoczone górami w środku Masywu Centralnego. Wspaniałe widoki. Na sali i w recepcji króluje właściciel, a w kuchni rządzi właścicielka. Do tej pory praktykę w tym miejscu odbyło 21 osób na sali i w kuchni. 6 osób wróciło z powrotem do tego miejsca.  Uczniowie mieszkają w mieszkaniach pracowniczych na terenie zamku. Posiłek w zamku należy do wspaniałych wspomnień, gdyż podany jest na tarasie w ogrodzie. Śniadanie jest bardzo bogate i każdy może znaleźć coś dobrego dla siebie. Jest to wspaniałe miejsce, z którego nie chce się wyjeżdżać.

    RELAIS SAINT ROCH

    Jest czterogwiazdkowym zamkiem położonym w małej miejscowości  Saint Alban sur Limagnole prowadzonym przez p.Christian et Marie –Therese Chavignon. W zamku mieści się 9 stylowych pokoi i sala śniadaniowa a także parking i basen. W pobliżu zamku jest cudowna restauracja „ Petite maison”, która serwuje dania najwyższej jakości takie jak kawior z bakłażana, sałatka z wątróbką na przystawkę czy łosoś z sosem z kurek jako danie główne a na deser krem z kasztanów z lodami. Za salę i recepcję odpowiedzialny jest właściciel a właścicielka odpowiada za kuchnię. Relais Saint Roch jest wspaniałym miejscem, gdzie można odpocząć i rozkoszować się można wspaniałymi daniami kuchni francuskiej wymyślonymi przez właścicieli.

    AUBERGE DE LA MANDRIE

    Jest 3 gwiazdkowym hotelem, który posiada 20 pokoi, kryty basen i wspaniałą restaurację. Hotel znajduje się w pobliżu małego miasteczka gdzie znajduje się średniowieczny zamek i odbywają się wyścigi konne. Hotel prowadzony jest przez rodzeństwo Pierre i Michel Millot. Jest to najstarszy hotel, z którym współpracujemy już od 2004r. Panuje tutaj prawdziwa rodzinna atmosfera. Na recepcji i sali królują bracia Pierre i Michel a w Kuchni rządzi żona Michela Sylwie. Jest to miejsce gdzie można spróbować kuchni regionalnej . Najsłynniejsze dania to tarte budain, mille filles czy Confis de canard. Do tej pory 18 osób odbyło swoją praktykę w tym miejscu a 5 osób przyjechało tu kolejny raz.

    FLOTS BLEUS      

    Jest to mały hotel położony w małym miasteczku Beaulieu sur Dordogne koło Brive z wspaniałą restauracją serwującą dania najlepszej jakości takie jak  wątróbka z gęsi na przystawkę , pstrąg , wołowina jako danie główne czy tuti frutti na deser. Jest to miejsce gdzie można się dużo nauczyć, szczególnie w kuchni. Praca jest ciężka i bardzo szybka ale warto tu przyjechać i poznać tą kuchnię i te dania. Szefową hotelu i restauracji jest Corinne Bernardie, która jest odpowiedzialna za salę i gości. W 2014 roku dwóch uczniów odbyło w tym miejscu najdłuższą praktykę, która trwa- ła 5 miesięcy. Jest to dobre miejsce dla uczniów, którzy nie boją się ciężkiej i szybkiej pracy. Z szefem kuchni można porozumieć się w języku angielskim.. Do tej pory 15 osób odbyło praktykę w tym hotelu i dwie osoby wróciły jeszcze raz w to miejsce.