Już jutro w pracowniach gastronomicznych w ZSGH odbędą się organizowane przez markę Prymat GastroLine czterogodzinne warsztaty „Przygotowanie do kariery”, których celem będzie przekazywanie przyszłym szefom kuchni wiedzy na temat gotowania i inspirowanie uczniów do poszukiwania własnych smaków. W trakcie zajęć zostanie wyłoniony najlepszy uczeń, który będzie reprezentował szkołę w konkursie Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019”.

Podczas warsztatów uczniowie, podzieleni na kilkuosobowe zespoły pod okiem Roberta Sowy i jego kulinarnego teamu przygotowują jego autorskie przepisy: zupę hiszpańską z kiełbasą chorizo, oliwkami i rodzynkami i świeżo siekaną kolendrą, aromatyczną pierś z kaczki z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami, kardamonowy torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami,  poznają profesjonalne metody przygotowywania potraw, wykorzystują w praktyce poznane triki kulinarne, poznają zasady stosowania przypraw.

Ambasadorem i prowadzącym warsztaty „Przygotowanie do kariery” będzie Robert Sowa – jeden z największych autorytetów w dziedzinie sztuki kulinarnej w Polsce, znakomity kucharz, restaurator oraz kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych, właściciel N31 oraz Z57 restaurant&bar. Wydał autorskie książki kulinarne: „Esencja Smaku”, „Romans Kulinarny”, „W Poszukiwaniu smaku doskonałego”, „Życie kocha jeść” oraz "Krok po kroku z Robertem Sową". Robert Sowa jest również znany z programów telewizyjnych, takich jak "Mój przepis na...", "Doradca Smaku Express". Ostatnio doskonale odnalazł się w roli jurora w programie "Top Chef", oceniając profesjonalnych szefów kuchni.