W Akademii Kawy i Herbaty J. J. Darboven kolejna grupa uczniów, tym razem z klasy III n, odbyła 6 godzinne szkolenie Basic barista, w czasie którego poznawała, na czym polega praca profesjonalnego baristy. 

Warsztat składał się  z dwóch części. W części teoretycznej omówiono gatunki i właściwości kawy surowej nie mającej żadnych pozytywnych wrażeń smakowo - aromatycznych.  Omówiono metody palenia kawy, wpływ upalenia na smak kawy, zmiany zachodzące w kawie po upaleniu. Potem nastąpiła 5 godzinna część praktyczna. Uczestnicy szkolenia uczyli się czyszczenia ekspresu, regulacji młynka, poznawali receptury sporządzania napojów kawowych, parzyli wyborne espresso, spieniali mleko, przygotowywali między innymi doppio, caffe creme, cappuccino, caffe latte, latte macchiato, tworzyli wzorki.

Dzięki współpracy nawiązanej przez panią Annę Hołoweńko z Akademią Kawy i Herbaty J.J.Darboven  ponad 200 uczniów ZSGH zdobyło nowe uprawnienia przydatne w pracy.

Więcej informacji o pracy baristy na stronie: http://akademia.darboven.pl