3 kwietnia 2019 roku w ZSGH w Gdańsku odbył się II Międzynarodowy Konkurs Kulinarny La Cucina Italiana. Patronaty honorowe objęli Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk, Pomorski Kurator Oświaty Monika Kończyk, Honorowy Konsul Republiki Włoch

Claudia Filippi Chodorowska, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztof Szulborski, Sebastiano Giorgi z Gazzetty Italia.

Uroczystość zaszczycił swoją obecnością Zastępca Prezydenta ds. edukacji i usług społecznych pan Piotr Kowalczuk.

W jury zasiedli: degustacyjnym: Alessandra Organista Europe 3000 Srl, Ivar Foglieni Prezydent Stowarzyszenia Kucharzy w Bergamo, Prezydent Stowarzyszenia Kucharzy Regionu Lombardia, przedstawiciel Europe 3000 Srl, Sebastiano Giorgi Gazzetta Italia, Andrzej Ławniczak Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, w technicznym: Andrea Ceccarelli I Pazzi Di Piwna Ristorante, Grzegorz Nakrajnik La Cucina Ristorante, Łukasz Lewandowski Doradca Kulinarny i Szef Kuchni fimy Office  Bistro z Warszawy, Właściciel Restauracji Mała Cegielnia w Miszewie, Łukasz Siciński z Restauracji Mon Balzac.

W rywalizacji uczestniczyło osiem szkół. Z przyczyn losowych nie dotarli Natale Vincenzo z panem Carmelo Barberi z I.P.S.E.O.A. Rainulfo Drengot  Via Nobel 1 Aversa  Italy.

Pierwsze miejsce przyznano Zespołowi Szkół Hotelarsko–Gastronomicznych w Gdyni. Wojciech Niziński przygotowany przez panią Bożenę Demytruk oczarował jury, podając na przystawkę caprese oraz na  danie główne łososia, risotto i szparagi.

Drugie miejsce zajął Zespól Szkół Gastronomiczno–Hotelarskich w Gdańsku. Artur Chrupek  uczeń pani Joanny Dubert zaserwował carpaccio z bresaolio z serem bel paese i risotto z płatkami złota, szafranem i szparagami zielonymi.

Na trzecim miejscu uplasował się Zespól Szkół Ekonomicznych im. ks. Janusza St. Pasierba w Tczewie.  Eunika Sierant uczennica pani Karoliny Sarach zaprezentowała przed jury carpaccio wołowe wędzone dymem podane z pane z pistacjami i kozim serem oraz duo przegrzebek i krewetki na puree z topinamburu ze świeżym ogórkiem.

Jury przyznało trzy wyróżnienia. Za danie główne wręczono je dwóm placówkom. Przemysław Birr uczeń Alicji Drzewieckiej z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Józefa Wybickiego z Somonina podał jury  gołąbek  z łososiem podanym w bulionie warzywnym z grillowaną cukinią. Z kolei Hubert Masłowski uczeń pani  Moniki Stempin z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Orła Białego z Międzyborza  wydał cotolettę diagnello, patate Al Zafferano, Alici, cipolla di Tropea, Fave. Trzecie wyróżnienie przypadło Konradowi Janowi Sobek uczniowi pani Anety Palczewskiej z Zespołu Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich im. Księcia Sambora II w Tczewie  zaprzystawkę carpaccio z buraka. 

W rywalizacji konkursowej wzięli także udział Aleksander Kopras uczeń pana Tomasza Grzegorzewskiego z Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzyny oraz Jakub Matak uczeń pani Magdaleny Sulich z Zespołu Szkół im. Krzysztofa Kamila Baczyńskiego w Tłuszczu.

W trakcie konkursu odbył się pokaz pana Ivara Foglieni  Prezydenta Stowarzyszenia Kucharzy w Bergamo, Prezydenta Stowarzyszenia Kucharzy Regionu Lombardia, przedstawiciela Europe 3000 Srl na temat tradycyjnych technik przygotowania rissoto. Uroczystość uświetnił występ modzież ZSGH, która zademonstrowała scenki magia w kuchni.

Serdecznie dziękujemy sponsorom nagród i cateringu:  panu Ivarowi Foglieni  Prezydentowi Stowarzyszenia Kucharzy w Bergamo, Prezydentowi Stowarzyszenia Kucharzy Regionu Lombardia, przedstawicielowi Europe 3000 Srl, pani Aleksandrze Organista z Europe 3000 Srl, Miastu Gdańsk, Biuru Turystyki UNITUR, państwu Andrzejowi  i Alicji Mayer, panu Krzysztofowi Kamińskiemu, Barbarze Szewczyk, pani Annie Tomaszewskiej Prezes SPOŁEM Kielce, pani Annie Marduła z Pensjonatu u Jędrka i Hani w Zakopanem, pani Karolinie Rappke Dyrektor ds. Rozwoju, członek zarządu Zakładów Mięsnych NIEWIEŚCIN, panu Waldemarowi Sznajdrowskiemu Prezesowi  Zarządu Zakładów Mięsnych NIEWIEŚCIN, pani Marii Bombka, panu Bogdanowi Kaczmarek, panu Grzegorzowi Nakrajnikowi,panu Łukaszowi Lewandowskiemu, panu Łukaszowi Sicińskiemu, panu Andrea Ceccarelli, panu Sebastiano Giorgi.

 Dziękujemy jury konkursu, uczestnikom.

Gratulujemy zwycięzcom i wyróżnionym szkołom. Zapraszamy za rok.