Dzięki uprzejmości pana Macieja Badźmierowskiego, szefa kuchni w restauracji Hora de España i absolwenta naszej szkoły, grupa uczestników projektu Erasmus+ „Staż, doświadczenie, sukces” mogła zapoznać się z typowymi produktami i potrawami w kuchni hiszpańskiej. Pan Badźmierowski starał się przybliżyć młodzieży różnice między przygotowywaniem potraw hiszpańskich w Hiszpanii i Polsce, aby trafić w gusta klientów. O ile w Hiszpanii oczekuje się większej naturalności smaków, o tyle w Polsce większej wyrazistości i ilości przypraw. Mogliśmy odbyć kulinarną wycieczkę nie tylko w teorii, ale także w praktyce i skosztować tapasów oraz paelli, które wzbudziły ogólny zachwyt.

Uczestnicy projektu mogli też usłyszeć kilka rad, niezwykle ważnych dla przyszłych kucharzy, kiedy zaczynają pracę w kuchni i poważnie myślą o swoim zawodzie.

Dziękujemy za poświęcony czas, gościnność i hiszpańskie smaki.