Żywność regionalna:  Jak przygotować kaszotto z kaszy i grzybów? Różnice między kurczakiem zagrodowym a kurczakiem z hodowli przemysłowej”, które poprowadził Prezes Pomorskiej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej pan Andrzej Ławniczak. Z kolei uczniowie klas I c, 1k, 1m, 1n wykład wysłuchali wykładu Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich pana Krzysztofa Szulborskiego na temat „Żywności ekologicznej”.

Celem zajęć było: promowanie polskiej żywności ekologicznej wytwarzanej w ramach systemów jakości żywności, posiadającej stosowne certyfikaty i oznaczenia potwierdzające najwyższe parametry jakościowe i smakowe, zapoznanie młodzieży z definicją rolnictwa ekologicznego, zintegrowanego, żywności ekologicznej, omówienie wyników badań naukowych dotyczących żywności ekologicznej,  kształcenie umiejętności prawidłowej identyfikacji żywności ekologicznej, przedstawienie wad i zalet produkcji żywności ekologicznej, kształtowanie umiejętności dobrania surowców, dopuszczonych dodatków,  metod  sporządzenia produktu ekologicznego. 

Organizatorem i sponsorem zajęć był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział w Pruszczu Gdańskim. Składamy serdeczne podziękowania prowadzącym zajęcia oraz panu Robertowi Mikołajczyk Kierownikowi Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych.

Koordynatorzy: E. Janik, B. Seleman