W czwartek 19 września 2019 w pracowniach ZSGH odbędą się kolejne warsztaty " Dzisiaj uczeń, jutro mistrz" dla szesnaściorga uczniów z klas 3 c, 3n, 3m, 3 k, 3e.

Partnerami rocznego projektu jest firma SELGROS, reprezentowana przez pana Piotra Hermann – Dyrektora Hali Selgros w Gdańsku  i panią Agnieszkę Studzińską Kierownik Działu Obsługi Klienta, w całości finansująca przedsięwzięcie.

Zajęcia prowadzi, według autorskiego pomysłu, Paweł Wątor, współwłaściciel i szef kuchni Restauracji Eliksir, z wykształcenia kucharz i dietetyk. Doświadczenie zawodowe pan Paweł Wątor zdobywał na wyspach w prestiżowych restauracjach grupy Carice Holding na stanowisku Sous Chefa. Pracował także w warszawskim Amber Room jako zastępca Wojciecha Modesta Amaro, otwierał Gdańskiego Hiltona w utytułowanej Restauracji Mercato. Wraz z panem Mateuszem Trzeciakiem współtworzy firmę thefood.pl. Jest ekspertem kuchni molekularnej, której nadał nowy wymiar i znaczenie. Współtworzył książkę „Odkrywanie Smaków z Markiem Kondratem”, pomagał także twórczo przy książce „Kuchnia Polska XXI wieku” Wojciecha Modesta Amaro.

Obecnośc obowiązkowa.

Harmonogram zajęć w roku szkolnym 2019/2020:

1. 19.09.2019- Związki Maillarda / karmelizacja / inne obróbki termiczne / pojemność cieplna

2. 08.10.2019- Kwasy  i Cukry / wpływ na żele i białka / obróbki chemiczne

3. 30.10.2018- Produkty specjalne / agar /albumina / isomat / lecytyna / guma ksantanowa / 

4. 18.11.2019- Kuchnia Europejska / podstawy /przykłady / zasady

5. 03.12.2019- Kuchnia Azjatycka / podstawy /przykłady /zasady

6. 28.01.2020- Czekolada / rodzaje i sposób postępowania / 

7. 10.02.2020- Spulchniacze / powietrze a CO2 / zalety i wady 

8. 10.03.2020- Chleby i bułki / zakwasy a drożdże cukiernicze

9. 22.04.2020- Powtórka teoretyczna z programu szkoleń - egzamin teoretyczny.

10. 19.05.2020- Egzamin końcowy praktyczny / certyfikaty punktowe / upominki