Uczennice Emilia Kopciuszuk (4Ap) i Julia Bladowska (4Bg) zajęły kolejno II i III miejsce w etapie okręgowym XXIV Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej i zakwalifikowały się finału Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej.
Celem Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej jest:
  • rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań hotelarstwem i turystyką oraz podnoszenie poziomu umiejętności zawodowych ujętych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa, zatwierdzonej przez Ministra Edukacji,
  • kształtowanie wzorców wychowawczych i pobudzanie ambicji zawodowych uczniów klas hotelarskich,
  • podnoszenie umiejętności dydaktycznych nauczycieli przedmiotów zawodowych w szkołach hotelarskich.
  • motywowanie uczniów do podejmowania dalszego kształcenia na kierunkach hotelarsko-turystycznych szkół wyższych,
  • kształtowanie umiejętności samodzielnego zdobywania wiedzy,
  • stworzenie dla młodzieży możliwości szlachetnego współzawodnictwa w rozwijaniu swoich uzdolnień i zainteresowań,
  • prowadzenie współzawodnictwa miedzy szkołami,
  • integracja środowiska hotelarskiego.
W tym roku tematem przewodnim jest "Turystyka odpowiedzialna".
Etap okręgowy polegał na rozwiązaniu testu wyboru składającego się z 60 pytań branżowych. Do etapu centralnego (III) etapu Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej zakwalifikowało się 30 osób z najlepszymi wynikami ze wszystkich okręgów Olimpiady. W III etapie 11 kwietnia i 14 kwietnia w Bydgoszczy uczestnicy zmagać się będą z zadaniami w dwóch częściach: pisemnej i praktycznej. Część I polegać będzie na rozwiązaniu w ciągu 60 minut testu składającego się ze 100 pytań, natomiast część II polegać będzie na wykonaniu zadania z obsługi konsumenta w sali restauracyjnej i obsługi gościa w recepcji w języku obcym. Finaliści powalczą o zaszczytny tytuł „Mistrza Wiedzy Hotelarskiej”.
Trzymamy kciuki!